Ga naar de inhoud

Supercoole winnaars Innovatieprijs

‘Áls Feyenoord dan besluit om een nieuw stadion te bouwen, dan kan men natuurlijk niet om dit rapport heen.’ Koen Schuiling, voorzitter van de Raad van Toezicht, toont een dikke baksteen van papier aan het goed gevulde Atrium van de Hanzehogeschool. Het rapport waarover Schuiling spreekt is het afstudeerwerk van Hidde van Wezel en Rozemarijn Veenstra dat tijdens de officiële Opening van het Hogeschooljaar gaat strijken met de Hanze Innovatieprijs. ‘Dat levert dus toch mooi tweeduizend euro op’, zegt Schuiling, ‘dat wil zeggen, geen tweeduizend per persoon, dat is dan weer jammer.’

Rozemarijn: ‘Zoals we in Groningen dan zeggen: ’t kon minder’

Hidde en Rozemarijn maakten studie van een ontwerp van een enorme hal voor Wildlands (zoals dierenpark Emmen in z’n nieuwe gedaante heet). De hal van Hidde en Rozemarijn zal misschien nooit worden gebouwd (Wildlands heeft z’n tropische oerwoud al gehuisvest in de fraaie Jungola). Maar de kennis die de twee studenten van de Academie voor Architectuur, Bouwkunde & Civiele Techniek verzamelden, geeft een prima beeld van de mogelijkheden van modern en duurzaam bouwen, is panklaar te gebruiken en ook nog eens prettig leesbaar. ‘Supercool’, zegt Hidde in zijn dankwoord, ‘we zijn een kleine school, maar toch die prijs, ja, supercool en superleuk.’ Rozemarijn, die straalt van oor tot oor, voegt daar de enig passende reactie aan toe: ‘Zoals we in Groningen dan zeggen: ’t kon minder.’

We moeten nu heel veel bier drinken, want dat is goed voor het milieu

Bio-Informaticastudent Olivier Berend Bakker, die zich met verve bewoog op onontgonnen delen van het onderzoeksveld der cytokinen (de signaalmoleculen van het afweersysteem), greep net naast de hoofdprijs. De wijze waarop Olivier z’n onderzoek in een filmpje uitlegde, leverde veel sympathie en bewondering op, maar weinig blikken van direct begrip en herkenning.
Nee, dan de nummer drie, Accountancystudent Koen Gerlsma, die drie scenario’s schreef voor het gebruik van bostel als energiebron. Bostel is een restproduct van de bierbrouwerij. Koen Schuiling: ‘De beste samenvatting is: we moeten nu heel veel bier drinken, want dat is goed voor het milieu.’ Zo ligt het natuurlijk niet, maar opdrachtgever Gasterra is weer een stukje dichter bij een alternatief voor aardgas. Olivier en Koen winnen vijfhonderd euro de man.

Foto: Koen Gerlsma (Accountancy), Olivier Bakker (Bio-informatica), Koen Schuiling (Den Helder), Rozemarijn Veenstra (ABC) en Hidde van Wezel (ABC) (fotograaf: Luuk Steemers)