Ga naar de inhoud
twee streepjes

Twee streepjes? Vijf tips om je dagen in quarantaine door te komen

Twee streepjes! Veel studenten moeten eraan geloven: quarantaine. In een kamertje van drie bij vier is het toch anders vertoeven dan in een normaal huis. Myrthe heeft vijf tips om je dagen in quarantaine door te komen.

Het was zo gezellig afgelopen weekend, op de verjaardag van een vriendin. Maar maandagavond kwam het eerste appje binnen.
‘Ai girls, ik begon een beetje keelpijn te krijgen net, dus heb even een zelftest gedaan en die was positief’, schrijft student Kunst- en cultuurwetenschappen Yu-anne in onze groepsapp.
Ik heb zelf nergens last van, dus ik doe een paar zelftests en ga naar college. De volgende dag stuurt Renske een bericht.
‘Nou Yu, ik join je. Mijn zelftest is positief.’
Voor de zekerheid test ik nog een keer vóór dansles. En jawel, twee streepjes.

Al het leuke van een studentenhuis is er door een quarantaine wel af. Je kunt de huiskamer en de keuken niet gebruiken en in de badkamer moet je elke keer boenen. Nu uitgebreide kooksessies er niet inzitten, zetten je huisgenootjes hopelijk wat eten voor je deur. Daarnaast is een studentenkamer vaak klein, soms maar acht vierkante meter. Hoe zorg je ervoor dat de muren niet op je afkomen?

1 Kijk een (spannende) docu
Uren Temptation Island bingewatchen is natuurlijk heerlijk, maar je kunt je ook prima vermaken en er tegelijkertijd iets van opsteken. Documentaires zijn helemaal niet saai, als je maar een onderwerp kiest dat jou aanspreekt! Kijk bijvoorbeeld Our Planet terug, met de rustgevende stem van David Attenborough.
Docu’s kunnen ook heel spannend zijn! Heb je bijvoorbeeld al de nieuwe documentaire The Tinder Swindler gezien, een spannende zoektocht naar een oplichter? Zo nee, kijken! Zo ja, dan vind je Fyre of andere waargebeurde misdaaddocu’s vast ook interessant. Blader door je favoriete streamingsplatform en vind iets wat bij je past!

2 Denk aan je ritme, maar ook aan jezelf
Je kunt vast het een en ander doen voor je studie, dus een fijn eet- en slaapritme is wel zo handig. Wees alleen niet te streng voor jezelf. Luister goed naar je lichaam en maak het jezelf niet te moeilijk. Quarantaine kan mentaal zwaar zijn, dus het is oké als je minder productief bent.
Yu-anne heeft al meerdere keren in quarantaine gezeten. Ze spreekt uit ervaring.
‘Omdat je nu veel meer tijd hebt, denk je: ik kan dit allemaal gaan doen. Maar in quarantaine is dat echt anders, omdat je op je kamer zit en niet ergens in een stimulerende ruimte kunt studeren.’

twee streepjes
Altijd een goed idee voor eenzame afsluiting: maak het gewoon gezellig.

3 Klinkt als muziek in je oren
Talloze onderzoeken wijzen uit dat muziek goed is voor ontspanning en ons geheugen. Waar je ook mee bezig bent, muziek op de achtergrond kan je stemming erg beïnvloeden. Je kunt ook meerdere playlists maken voor verschillende moods. Misschien ontdek je zelfs nieuwe artiesten!
Podcasts zijn ontzettend populair, onder meer doordat het lijkt alsof de makers naast je op de bank zitten. Je kunt niet terugpraten, maar het is wel zo gezellig om gesprekken over je favoriete onderwerpen te luisteren. Luister bijvoorbeeld eens naar Datevermaak of De BOOS AntiCoronaDepressiePodcast.
Als je toch graag terug wil praten, kun je bellen met vrienden of familie. Bel bijvoorbeeld eens iemand op die je al lang niet meer hebt gesproken en klets eens goed bij! Of doe samen online spellen, zoals Skribbl, Among Us en Evil Apples vs. Humanity.

4 Organiseer of verbouw je kamer
Nee, dat klinkt niet leuk. Maar zet motiverende muziek aan en je volume op luid, dat helpt. Organiseer het papierwerk dat zich maar op bleef stapelen of vouw en stapel je kleding opnieuw. Misschien kunnen de foto’s op je mobiel ook een opschoonbeurt gebruiken. Zo heb je gelijk ruimte om nieuwe spelletjes te downloaden.
Als je de kerstversieringen al mist, kun je ook alvast je kamer versieren voor Pasen! Zet overal paaskuikens neer en maak je kamer klaar voor de lente.

5 Je mag veel, maar hoeft niks
Ook in je kamer is er van alles mogelijk. Organiseer een date-avond met jezelf. Stap 1. Bestel of vraag maskertjes, kaarsen, een fles wijn en wat borrelhapjes. Stap 2. Zoek een leuke film, een goed boek of fijne muziek uit. Stap 3: Creëer sfeer, met lampjes en kaarsen. Stap 4: Relax!

Je kunt ook een inspiratielijstje maken met ideeën die je kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe taal leren via de Duolingo-app, make-up-tutorials nadoen, nieuwe games spelen of yoga uitproberen. Genoeg mogelijkheden, dus! Maar zorg er wel voor dat je jezelf ook qua vrije tijd niks oplegt. Zie het als een lijstje waar je bij verveling op kunt kijken, maar je hoeft geen nieuwe hobby’s te ontdekken of jezelf te ontwikkelen. Zorg er maar voor dat je beter wordt!

Foto (fragment): Sharon McCutcheon