Van loempia’s naar Beren op de Weg
Zo’n tachtig studenten en een handjevol docenten zitten met broodje en een soepje in het TP Weetcafé, een regelmatig terugkerende lunchbijeenkomst van Toegepaste Psychologie om op een informele manier kennis uit te wisselen. Op 2 oktober vertelt Hoang Nguyen over ondernemerschap. Hoang is ondernemer en drie jaar geleden afgestudeerd aan de opleiding Toegepaste Psychologie. Zijn eerste start-up was tijdens zijn studie. Hij begon een bemiddelingsbureau om Zuid-Afrikaanse studenten hier te laten studeren. De vijf studenten die hij met Hielke Hekman en Tom Sluizeman naar Groningen haalde, hebben inmiddels allemaal een goede betaalde baan. Na zijn Zuid-Afrikaanse avontuur ging Hoang in loempia’s. Zijn plan om een loempia-imperium op te bouwen, bleek geen luchtkasteel maar een reële droom. De Vietnamese snacks liepen als warme broodjes op festivals, evenementen en bij wedstrijden. Hij heeft nog een aandeel in het bedrijf, maar is inmiddels alweer al een volgend project begonnen. Met Beren op de Weg legt hij de verbinding tussen studenten, onderwijs en het werkveld.
De Toegepaste Psychologen in spe brainstormen welke eigenschappen een ondernemer moet hebben. Je moet risico’s durven nemen, lef hebben, een leider zijn, zelfstandig, doorzettingsvermogen hebben, creatief zijn, ruimdenkend en kunnen uithuilen en opnieuw beginnen. Over uithuilen en opnieuw beginnen kan de 28-jarige ondernemer meepraten. Rekeningen die op de mat vallen en opdrachten die uitblijven. Tachtig uur werken voor een hongerloontje. Op zaterdag op de markt staan om je bedrijfje te financieren. De gemiddelde ZZP’er verdient zo’n 30.000 euro per jaar, waarvan bijna de helft naar de belasting gaat. Tel uit je winst. Hoang ziet ondernemen als topsport. Het uiterste van jezelf vergen. Knokken en niet opgeven.
De studenten die in het TP Weetcafé zijn aangeschoven, zien de toekomst op de arbeidsmarkt niet rooskleurig. Overvol, vergrijzing, onzekerheid, survival of the fittest, de beste zijn, geen vast contract en keihard blijven leren. Met dit gegeven in het achterhoofd en dat Hoang streeft naar het eerste miljoen op zijn bankrekening, is het ondernemerschap voor de toekomstige toegepaste psychologen misschien zo gek nog niet.