Ga naar de inhoud

Waar maak je vrienden als ze niet bij je in de klas zitten?

Vrienden maken doe je niet alleen op school. Vrienden kun je overal tegenkomen, je hele leven lang. En als ze niet in je klas zitten, moet je ze dus ergens anders zoeken. Maar waar?

Wat als het je niet lukt om vrienden te vinden onder je studiegenoten? Om wat voor reden dan ook. Het kan trouwens gewoon gebeuren, hoor. Er is niks mis met je als je studiegenoten niet bij je passen. Maar er zijn wel plekken waar je misschien mensen ontmoet waarmee je de klik wel hebt.

Sporten bij de ACLO

Samen sporten verbindt. De ACLO heeft een ruim aanbod van honderd (!) verschillende sporten. Je kunt je aansluiten bij een sportvereniging: je sport in teams of je volgt groepslessen. Je kunt je ook inschrijven voor korte cursussen, die meestal vijf weken duren. De eerste les is misschien nog wat ongemakkelijk, maar daarna zul je merken dat je mede-sporters helemaal niet zo eng zijn. Het is een ideale manier om verschillende sporten te beoefenen en nieuwe mensen te leren kennen.

Cultuur op de USVA

Culturele en creatieve activiteiten bieden plezier. Bij de USVA kun je je vermaken met muziek, drama en beeldende kunst. De USVA houdt open podia, voorstellingen, gigs en nog veel meer. Een ideale plek om allerlei mensen te ontmoeten op een creatieve en uitdagende manier.

Language cafes

Leg contact met andere mensen via de taal. In Groningen zijn meerdere cafés waarin je kunt woekeren met je talentalent. Leuk voor mensen met een talenknobbel, maar ook zonder dat voordeeltje is het leren spreken van andermans taal een goede manier om mensen te ontmoeten.

De Boekenclub

Als je graag met je neus in de boeken zit en het leuk vindt om hierover te praten, waarom zou je dan niet bij een boekenclub gaan? Groningen kent maar liefst 22 leesclubs, waaronder die van de openbare bibliotheek. Wil je vooral onder studenten blijven, ga dan naar dé literaire studentenvereniging van Groningen: Flanor.

Een App voor vrienden

Een tinder voor het maken van vrienden? Jaja, ook voor het vinden van nieuwe vrienden bestaat een app. Die lijkt verdacht veel op een datingapp, maar als het goed is, is de insteek net wat anders. Zo kun je iets meer voorsorteren op wie je aanspreekt en wie niet. Dit is zeker ideaal als je het prettig vindt om één-op-één af te spreken. Het is helemaal oké als groepen niet echt je ding zijn. (Apps: Hoop, Meet5, Boo, YuBo en purp)

De bijbaan

Via werk kun je leuke contacten opdoen. Mits je werkt hebt waarbij je in een team of met meerder collega’s samenwerkt. Denk bijvoorbeeld aan de horeca of de supermarkt, waar teamwork de standaard is. Je kunt ook gaan werken bij bedrijven die vooral studenten aannemen, wie daar gaat werken leert sowieso studenten van andere studies kennen.

Het kenniscircuit

Samen luisteren naar een interessant verhaal, geeft een gevoel van saamhorigheid. De Hanze biedt verschillende evenementen aan met lezingen over interessante onderwerpen. Soms is er na afloop een borrel aan gekoppeld. Vaak zijn deze evenementen gratis te bezoeken. Daar houden wij als Nederlanders ook echt van. Het is oké als je het wat ongemakkelijk vindt om in je eentje te gaan, maar je weet nooit wie je hier ontmoet. Als dat niet gebeurt, heb je in ieder geval iets opgestoken.

Hanze Student Support

Wie zich eenzaam voelt of vermoedt dat z’n sociale vaardigheden wel wat beter zouden mogen worden, kan een gesprek aanvragen met een studentenpsycholoog. Samen kun je dan een weg uitstippelen.
Neem ook gerust een kijkje op het platform JOIN US. Dit platform heeft als missie om jongeren met elkaar te verbinden en hen te helpen sociaal sterker te worden.

Oren en ogen open

Vergeet niet om om je heen te kijken en blijf vooral eens weg van je telefoon. Verwacht het onverwachte. Leuke gesprekken in de trein, bus, supermarkt kunnen zomaar ontstaan. Doe je koptelefoon eens af, haal die oortjes eens uit je oren en luister naar wat er om je heen gebeurt. Wees aanwezig in het moment.

Foto: Tabata Vilches Maldonado (c)