Ga naar de inhoud
Tim Kroezen

Wat zit er in het hoofd van GSCF-winnaar Tim Kroezen?

Tim Kroezen won het Groninger Studenten Cabaret Festival. Gaily zat op de eerste rang en voelde de winnaar aan de tand. ‘Het zit allemaal in je hoofd.’

Ik heb geen bananen vandaag. Ik heb radijsjes hele mooie, witte en rode, maar ja… Dit is het Bananenlied van de Boswachters. Tim Kroezen snapt er niks van. Hoe kunnen mensen radijsjes zien als een goed alternatief voor bananen? En wit? Tim heeft überhaupt nog nooit een witte radijs gegeten. ‘Ik ben een echte rode-radijseter, een purist.’

Kroezen won afgelopen zaterdag het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF), één van de vier grote cabaretfestivals van Nederland. Het GSCF, dat bestaat sinds 1987, is helemaal in studentenhanden. Onder voormalig deelnemers treffen we bekende kleinkunstenaars aan. Jochem Myjer, Theo Maassen, Martijn Koning, Martijn Kardol en ga zo nog maar even door… allemaal stonden ze op het GSCF-podium.

Finn Visser is op zoek naar zichzelf en wat helpt dan beter dan je horoscoop laten trekken?

In februari vonden de audities plaats, waarin zes deelnemers werden geselecteerd. Het zestal begon aan een maandenlang traject, met onder meer try-out-tours. Afgelopen zaterdag stonden de drie overblijvers, Jelle Brouwer, Finn Visser en Tim Kroezen, in de finale.

Alex Ploeg praat de avond aan elkaar. Het concept is heel simpel, legt hij uit, de deelnemers krijgen allemaal de beurt hun show op te voeren. Daarna is er een pauze en volgt de uitreiking van de prijzen.

Als eerste is het de beurt aan Finn Visser, hij is op zoek naar zichzelf en wat is nu een betere manier om jezelf te vinden dan je horoscoop te laten uitlezen? Juist, dat vindt Finn ook, hij kent wel iemand die dat doet. Zij zat vroeger bij hem in de klas. Opeens klinkt haar stem door de zaal, Nederlands doorspekt met Engels. ‘Ze heeft veel gereisd’, verklaart Finn. De stem gaat verder: ‘Impulsief, adventurous, ongeduldig….’

Voor geld doet Jelle alles… dansen alsof zijn leven ervan afhangt

Jelle vertelt over wat voor werk hij allemaal heeft gedaan. Hij zegt nooit nee, als hij maar betaald krijgt. Zo verdiende hij vijftig euro door een kwartier lang een viaduct te verlichten. Voor geld doet hij alles. ‘Dit is het dansje’, zei de baas. Ineens klinkt een nummer van Madonna en Jelle danst alsof zijn leven ervan afhangt. Hij voelt zich zichtbaar op zijn gemak op het podium. Wanneer z’n microfoon uitvalt, reageert hij koel, rent de coulissen in en even later staat hij weer op de bühne.

Tim Kroezen vertelt hoe hij bij de psycholoog zit. ‘Maar waar denk je dan allemaal aan?’ Tim barst los: hoe kan het dat radijsjes worden gezien als een goed alternatief van bananen? Alle vruchten zijn beter, appel, peren en sinaasappels, wat dan ook. Maar radijsjes? Nee.
Nog zo’n gedachte. In de kroeg kan het gebeuren dat iemand je de vraag stelt: ‘Zoek je problemen?’ Dan kún je antwoorden: ‘Wat voor problemen…. wiskundige? Hij haalt een geodriehoek tevoorschijn en vecht met zijn onzichtbare tegenstander.

Steeds herhaalt Tim de woorden van Dai: ‘Ik liep 200 kilometer door de woestijn met een gebroken middenvoetsbeentje…’

Na een paar gedachtespinsels verklaart hij dat hij vaak denkt aan de motiverende woorden van ex-commando Dai Carter, bekend van Kamp van Koningsbrugge.
Dan loopt hij naar de hoek van het podium waar alleen zijn gezicht wordt uitgelicht. Met serieuze stem spreekt hij Dai’s woorden uit. ‘Ik liep ooit tweehonderd kilometer door de woestijn met een gebroken middenvoetsbeentje…’ Het zit allemaal in je hoofd, is de boodschap.

‘Ik ga voor Jelle’, zegt Wout, ‘omdat jullie allemaal op Tim stemmen’

In de pauze kan het publiek zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs. De vrienden Hans, Stijn, Peter, Oile, Wout en Ivo hadden van tevoren geen idee wat ze konden verwachten, maar ze vinden het cabaret heel erg goed. ‘Tim of Jelle, ik twijfel nog. Ik heb ze beiden uitgeknipt, maar ik weet het nog niet. Ik denk dat ik toch voor Jelle ga, omdat jullie allemaal op Tim hebben gestemd’, zegt Wout. Oile reageert: ‘Ik heb op Finn gestemd, ik vond hem meer zijn eigen stijl hebben.’

Tijdens het gastoptreden van Kasper van der Ploeg gaat de jury in beraad. Als ze terugkomen verdelen ze drie prijzen. Finn krijgt de Publieksprijs en de Persoonlijkheidsprijs voor het talent met de meeste groeipotentie. Tim krijgt de juryprijs, ‘Hij heeft megaveel potentie’, zegt een jurylid.

‘Heel chill’, zegt Tim over de sfeer tussen de deelnemers

Na de show puft Tim uit in de inmiddels lege zaal. Nog nooit eerder stond hij voor zo’n grote zaal, maar liefst 750 mensen. ‘De energie die daarvan afkomt is zo insane, echt heel vet.’ Het Groninger Studenten Cabaret Festival zal hij niet snel vergeten. Het meest bijzonder was de sfeer tussen de deelnemers. ‘Heel chill’, zegt hij.

Kroezen is een cabaret-talent, maar ook gewoon Tim, een jongen die dolgraag over Kamp van Koningsbrugge praat. Wie van de deelnemers zijn all-time favorite is? ‘In dit seizoen Edino, maar ik heb een enorm zwak voor Mo, van vorig jaar.’

Foto: GSCF