Winnaars Beste Groninger Boek
Barbara Stok en Auke Hulst wonnen de prijs voor het Beste Groninger Boek. De jury verkoos Kinderen van het ruige land van Auke Hulst in de categorie fictie. In de categorie non-fictie won Vincent van Barbara Stok. Beide winnaars kregen een door Dolf Verlinden vervaardigd kunstwerk met een gedicht van Nyk de Vries dat door Nick ter Wal met de hand was gezet. De driekoppige jury bestond dit jaar uit: Marijke Brouwer (verslaggever Dagblad van het Noorden), Marjolein Nieboer (directeur Bibliotheek RUG) en Cunera van Selm (programmamaker en presentator bij RTV Noord). Zij maakten een keuze uit bijna zestig inzendingen. De prijs voor het Beste Groninger Boek werd voor de vijfde keer uitgereikt.
Juryrapport: Barbara Stok
‘In de categorie non-fictie is een biografisch werk verkozen dat rijk is aan details, waaraan enorm veel research is vooraf gegaan, dat een complete studie heeft gevergd van de schrijver, die er drie jaar aan heeft gewerkt. Het resultaat is even helder als verbluffend. Het winnende boek, beseft de jury, is wellicht een vreemde eend in de bijt. Sommigen zien het niet als non-fictie, vanwege de vorm die is gekozen om dit levensverhaal te vertellen. Niet alleen de vorm is uniek, ook de stijl van vertellen is geheel eigen. De auteur doet geen concessies, maar blijft voortdurend doen wat deze auteur altijd doet: beeldend en zonneklaar vertellen over de verschillende facetten van het leven. De auteur schroomt niet de zwakheden van de hoofdpersoon bloot te leggen, sterker: die komen veelvuldig aan bod, maar ingetogen en nooit over de top. De auteur weet een nieuw en aangrijpend licht te werpen op een beroemdheid wiens leven we in grote lijnen al kennen. Dat doet niemand haar na.
Vincent van Barbara Stok blinkt uit in minimalisme en empathie tegelijkertijd. Vincent wint.’
Juryrapport: Auke Hulst
‘In de categorie fictie is een werk verkozen dat is gebaseerd op eigen ervaringen, geschreven in een geheel eigen stijl die wars is van vals sentiment. Het speelt zich af op het Groningse platteland, beschrijft naar waarheid en naar eigen bevindingen het verleden, met een zweem van nostalgie. Zijn herinneringen aan een tijd die allerminst florissant was, zijn rijk aan details die ons als lezer eveneens aan die tijd herinneren. Juist die details maken de nare en onvoorstelbare gebeurtenissen voorstelbaar. De auteur heeft duidelijk afstand genomen van alles wat er ooit is gebeurd, waardoor rauwheid en schoonheid elkaar afwisselen. De vrijheid waarin hij opgroeide was weliswaar onvoorstelbaar groot, maar tegelijkertijd heeft die hem gevormd en is die hem eigen. Zodoende speelt het verleden een rol in zijn heden. Het winnende boek, vindt de jury, bevat geen woord te veel. Elke zin en elk woord is raak, nergens vliegt de schrijver uit de bocht of wekt hij medelijden. Fraai is ook de schets die hij van de omgeving maakt, wellicht onbewust zet hij zo de rijkdom die het gasveld van Slochteren oplevert tegenover de armoede aan menselijke verhoudingen binnen het gezin waarin hij opgroeide. Een schril contrast. Kinderen van het ruige land van Auke Hulst is meeslepend en wie er eenmaal in begint, wil weten hoe de kinderen het redden. Kinderen van het ruige land verdient niet alleen de titel Beste Groninger Boek. Het verdient ook een verfilming.’