Af- en aanwezigheid.

Grote kans dat je ervan gehoord hebt, want het is het schoolvoorbeeld van liever lui, dan moe: sommige leden van het Europees Parlement voeren nauwelijks meer uit dan zich aanmelden voor een vergadering. Aan het begin van de dag komen ze met hun rolkoffertjes aansjokken, melden zich aanwezig, zuchten eens diep en wandelen weer het zonnetje in in de wetenschap dat ze hun dagbonus van driehonderd euro hebben binnengehengeld. Het zijn net studenten.
Huh? Studenten?

Hé, is die er niet? Ik zag hem net nog

Tijdens een werkcollege Strafrecht 2 viel me op dat sommige mensen het lokaal binnenliepen en kort daarna weer vertrokken. De reden was me niet gelijk duidelijk. Toen de docent even later de namen oplas, maakte ze een aantal keren de opmerking ‘Hé, die was er net nog’.
Bij werkcolleges in het schakeljaar van Rechten geldt meestal een aanwezigheidsplicht. En je kunt extra punten scoren door bonusopdrachten uit te voeren. Bij Bestuursrecht golden ze allebei, maar bij Strafrecht 2 niet. Daar mag je de colleges gerust laten schieten. Wel geldt de eis dat je bonusopdrachten persoonlijk bij de docent inlevert, je mag niet mailen en de RUG vertrouwt de postduif al helemaal niet.

Net Brussel, alleen hebben studenten een rugtas, geen rolkoffer

Dat kwamen die studenten dus doen: opdracht inleveren en wegwezen. Ziedaar, dezelfde situatie als in Brussel, alleen is er nu sprake van een rugtas in plaats van een rolkoffer. Deze studenten hebben de handleiding goed gelezen en maken handig gebruik van de regels. Het blijven tenslotte rechtenstudenten.
Of het slim is, betwijfel ik. Tijdens het colleges hoor je natuurlijk wel dingen die nogal belangrijk zijn om het vak te halen. Eén van die dingen is welke denkfouten studenten maken bij het uitvoeren van de bonusopdrachten. Maar ach, iedereen moet het zelf weten. En er zijn plaatsen genoeg waar je je brood kunt verdienen met het handig gebruikmaken van regels.