De Grote Groninger Eierballen Test 2024.

De eierbal aka aaierbal. Culinair hoogtepunt van een Gronings avondje uit. Wie o wie wordt de Koning van De Grote Groninger Eierballen Test?

Gaat straks heel Nederland aan de eierbal? Als het aan de provincie Groningen ligt wel, want die beta­len een halve ton subsidie voor een eierballenmachine. Prima plan, maar wat er ook gebeurt in het land en over de grens, De Grote Groninger Eierballen Test blijft gewoon een lokale traditie.

Vorig jaar hadden Roos en Barend, die opgroeide met de frituurpan, de eer om de eierballentest van HanzeMag uit te voeren. Een logisch idee, grote snackliefhebbers de test laten uitvoeren, maar het leek me leuk om het nu eens heel anders aan te pakken. Ik vroeg twee internationale studen­ten, Kyriakos Papasavvas van Cyprus en Marco Siciliano uit Italië, die beiden nog nooit een aaierbal hadden geproefd, om onze lokale trots te testen.

Voor de grote eierballentest 2024 selecteerden we zes snack­bars. Uiteraard brachten we een bezoek aan de winnaar van vorig jaar, Cafetaria Koning. En Big Snack Hoek, de winnaar van 2020, mocht ook niet ontbreken. Verder namen we flinke happen van de ballen van cafetaria’s met hoge reviews op Google: de Frietwinkel, Friet van Piet, ’t Vosje en Tasty Joe.

Big Snack Hoek

eierbal

We beginnen de eierballenzoektocht bij Big Snack Hoek. De service is uitermate snel, de eierballen liggen immers al op ons te wachten in de muur. We trekken er twee uit en nemen onze eerste hap. ‘Ik weet niet wat ik verwachtte’, zegt Kyriakos, ‘maar dit is het niet. Het is kerrie toch?’ De korst is redelijk krokant, de smaak is oké, een beetje droog en niet veel ragout aan de binnenkant. Een pluspunt is de temperatuur van het ei, van binnen is het lekker warm. En dat alles voor drie euro.

Score: 5 (op een schaal van 10)

Frietwinkel

We vervolgen onze test in de Frietwinkel, een tent die vooral bekend staat om, uiteraard, friet. Marco en Kyriakos hebben het er samen al over dat dit hun favoriete zaak is voor lekkere patatten, maar hoe zit het met de eierballen? De prijs is € 3,20, de eierbal is een slag groter dan die van Hoek, er zit aanzienlijk meer ragout in en hij smaakt minder droog. ‘Een beetje beter, maar niet heel veel’, concludeert Kyriakos. Zijn oordeel is weer streng, een vijfenhalf. Marco en ik zijn een tikje milder.

Score: 6 (op een schaal van 10)

Friet van Piet

eierbal

Op naar een Groningse klassieker: Friet van Piet. Als wij er zondagavond rond een uur of acht aankomen is het nog gezellig druk in dit zogeheten Grandtaria. De eierbal kost hier € 3,40, de duurste van onze test. Marco: ‘Een hogere prijs betekent hogere verwachtingen!’ De service is uitermate snel, deze eierbal lag, na de bal die we bij Hoek uit de muur lieten vallen, als eerste bij ons op tafel. Qua grootte is ie ongeveer ge­lijk aan die van de Frietwinkel. Marco: ‘Ik vind deze lekkerder. De smaak is goed.’ Kyriakos lijkt niet meteen overtuigd, maar na wat twijfelen geeft ie toe. ‘Hij is wat smeuïger.’

Score 8 (op een schaal van 10)

Cafetaria Tasty Joe

eierbal

Tasty Joe kreeg zeer goede reviews op Google. Het bedrijf heeft twee vestigingen in Stad (één in de Nieuwe Ebbinge en één in de Wijert). De eierbal is weer groot, hij is romig en knapperig. Daarnaast is de prijs ook nog eens relatief laag, namelijk € 2,80. Dat brengt ons op een bijna gelijke score met Friet van Piet.

Score: 7,9

Cafetaria ‘t Vosje

eierbal

’t Vosje heeft bijzonder goede reviews op Google, maar is voor ons toch een beetje de Grote Onbekende. De prijs van een eierbal is hier aan de hoge kant, € 3,30. De service is wel erg vriendelijk, meneer snijdt de eierbal voor ons doormidden. De smaak van de ragout valt een beetje tegen. ‘Ik heb het gevoel dat dit vrij gemiddeld is voor een eierbal’, conclu­deert Marco, die de expertrol steeds serieuzer neemt. De korst is medium knapperig en het is overall een okée eierbal.

Score: 6

Cafetaria Koning

eierbal

Koning kwam vorig jaar als winnaar uit de bus, maar afgelopen jaar is de zaak overgenomen. Gelukkig wel inclusief recept van de beroemde eierbal, schreef Sikkom eerder. We betalen € 2,60 per stuk en dat maakt de eierbal de goedkoopste in deze test. De eierbal ziet er perfect rond uit. De smaak van de ragout is perfect en kruidig. Ik durf nu wel te concluderen dat er een groot verschil is in kwaliteit tussen de verschillende cafetaria’s. Is er geen minpunt? Jawel, het ei dat ik aantref in mijn eierbal is (erg) lang gekookt en kleurt al wat blauw.

Score: 8,2

DE CONCLUSIE

De drie eierballen aan de bovenkant van de ranglijst lagen erg dicht bij elkaar en hadden ze allemaal hun plus- en minpunten. De prijs bij Koning is uitzonderlijk laag en de ragout smaakt heerlijk. Wel is het ei te lang gekookt. De eierbal van Friet van Piet is ook fantastisch van smaak en de dooier is hier perfect. Tasty Joe is een nieuwe in het rijtje van De Grote Groninger Eierbal Test, maar scoort meteen goed. Ook hier een goede smaak, en de prijs is relatief laag. Toch maakt cafetaria Koning zijn naam weer helemaal waar. Wat ons betreft, voor de allereerste keer met een internationale jury!, blijft Koning de Koning van de Eierbal.

Foto’s: Marco Siciliano