Ga naar de inhoud

Afstudeerfeest

Het behalen van een diploma gaat in onze cultuur gepaard met een wonderlijk fenomeen. Jonge pupillen die zichzelf gelukkig prijzen met een bewijs van bekwaamheid, starten een zoektocht naar dé perfecte outfit om hun net verworven positie in de maatschappij te illustreren. Een stapje dichterbij de gedroomde toekomst. De vrouwtjes veranderen in een stel kippen en stressen dagen- zo niet wekenlang over welke kledij hun lichaam siert. Ze zijn in een vreemdsoortige competitie verwikkeld: de geschikte jurk en de perfecte make-up hebben weinig te maken met het eigen imago. De strijd gaat om de positie binnen de groep. Een vrouw moet beter gekleed gaan dan de rest, en haar gezicht moet beter in de verf zitten.

Naar de traditie worden de mannen in een nét iets te groot pak gehesen

Voor de mannen is het verhaal anders, minder gecompliceerd, zoals bijna alles voor mannen minder gecompliceerd lijkt. Naar de traditie worden de mannen in een nét iets te groot pak gehesen, op de groei gekocht van de centen van opa en oma. Te groot, zo heb je er later ook nog iets aan. Een praktische denkwijze, vaak ingefluisterd door de moeder van dienst.
Als de kledij tiptop is, volgt er een fotosessie. Sommige mannen zijn er ondanks hun energie slurpende studietijd wonderwel in geslaagd een vrouw te veroveren, anderen gaan vergezeld door familie en vrienden. In het oer-Hollandse decor van de achtertuin wordt het kroost met vaders camera vastgelegd, want dat is leuk voor later. Een gymzaaltje naast het schoolgebouw is de aangewezen plek voor een mooi feest.

Dronken, kotsen in galajurken en te grote pakken, wakker worden met een kater van schaamte

Voor de ingang staan trotse vaders en hyperactieve moeders, netjes zij aan zij, op de parkeerplaats staan excentrieke voertuigen. De meest luxueuze auto’s zijn gesponsord door ouders die iets moeten compenseren. Liefde afkopen met een limousine, ietwat ongewoon, maar goed genoeg om een puberbrein om de tuin de leiden. Na de gepersonaliseerde speeches waar docenten naar eigen zeggen dagenlang op hebben zitten zwoegen, is het dan eindelijk tijd voor feest. De eigenlijke reden waarom iedereen bij elkaar is gekomen. Ontzettend dronken worden, kotsen in galajurken en te grote pakken, en wakker worden met een kater van schaamte. De mooie kleren belanden diep achterin de klerenkast. Hun wacht de vergetelheid, en dat is zonde. Koester deze feestsouvenirs. Een das kan herinneringen vasthouden, ook aan nachten die je zelf bent vergeten.