Ga naar de inhoud

Beetje tentamens inkoppen

Terwijl mijn studiegenoten worden voorgelicht over minors en afstuderen, zit ik in de kantine aan een kop koffie. Ik weet het allemaal niet. Misschien wil ik wel helemaal niet afstuderen. Er zijn nog zo veel dingen die ik wil doen. Dan heb ik het niet over dom drinken, maar over het student zijn. Dit studiejaar zit ik parttime in een bestuur. Wellicht wil ik dat ook nog eens fulltime doen. Of misschien wil ik me inzetten voor de Hanzehogeschool. Ik zou ook nog wel naar het buitenland willen. Of nog een hele andere opleiding volgen.

Tuurlijk moet je zo nu en dan je gezicht laten op school, maar voor de rest is studeren een luizenleventje

Ik wil niet dat dit mooie leven stopt. Natuurlijk zijn tentamens kut, maar het is allemaal zo prachtig. Brak naar college, tentamens waarop je een mooie zes scoort, de blijdschap over een kop koffie op de vroege ochtend. Ik kan er zo intens van genieten. Dat je weinig verplichtingen hebt. Tuurlijk moet je op school zo nu en dan eens je gezicht laten zien. Wordt er van je verwacht dat je tentamens haalt. Maar voor de rest is het een luizenleventje.
Afstuderen is iets abstracts. In mijn ogen lijkt het zo ver weg. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik de Pabo kwam binnenwandelen. Het was een open dag, mijn ouders waren meegekomen. Ik was zenuwachtig, een meisje van zeventien, havist. Spannend allemaal.

Ik ben bang voor een zwart gat, misschien moet ik wel in een Volkswagen gaan rijden of in een andere burgerauto

Ik twijfelde nog tussen een aantal opleidingen, maar op de Pabo kregen we een rondleiding van een hele leuke man. Dat stimuleert dan wel weer. Ik was als een kind zo blij toen ik mijn studieboeken kon ophalen. Dikke zevenhonderd euro. Ik had ze bijna gekaft, ook. Maar dat is iets wat een coole hbo’er niet doet. Tegenwoordig koop ik de boeken soms niet eens. Beetje tentamens inkoppen. Alles is gewoon prima oké. Ik ben bang voor een zwart gat wanneer dit gaat stoppen. In plaats van op mijn vijf-euro-fietsje naar het Zernike moet ik dan naar een burgerbaan. Misschien wel in een Volkswagen of een andere burgerauto. Dat kan gewoon niet leuk zijn. Ik ga deze joke zo lang mogelijk uitstellen. Die hele leuke man van de rondleiding heb ik trouwens nooit meer gezien.