Ga naar de inhoud

De RUG-docent is een meneer

Er zijn veel dingen anders op de universiteit, maar één van de opvallendste zaken is het aantal dames dat voor de klas (pardon: zaal) staat. Dat is namelijk behoorlijk minder dan op de Hanze. Misschien ligt het aan de vakken die ik dit blok had en slaat de constatering nergens op, maar toch. Bij HBO-Rechten was de man-vrouwverhouding 60-40 in het voordeel van de dames. Je zag er ook veel jonge vrouwen, die trouwens om de haverklap zwanger waren. Serieus, er was er elk jaar wel ééntje die rondliep met een basketbalbuik. In het tweede jaar deden we een wedstrijd tijdens het blokaftrapcollege: welke docente is er zwanger? Laten we het erop houden dat sommige mensen in mijn jaar erg fanatiek waren.

Aan een introductie doen ze niet op de uni, na zeven weken weet ik nog niet hoe blonde meneer heet

Feit blijft dat ik op de uni nauwelijks een vrouw voor de klas heb gezien. De score van dit blok: één vrouw en acht mannen (even wetenschappelijk doen: 11,1% staat tot 88,9%). Voor het werkcollege Strafrecht stond ook een vrouw ingepland. Je kunt je wel voorstellen dat ik erg verbaasd was toen ik het lokaal binnen liep en daar een blonde meneer stond in plaats van de ons beloofde brunette. Blonde meneer, zeven weken later weet ik nog steeds niet hoe hij heet. Dat is trouwens ook iets waar het aan schort bij sommige docenten, ze hebben nog nooit gehoord van een introductie. Ze stellen zich vaak niet eens voor.

Scheve verhoudingen, m’n feministenhart zegt jammer, maar echt erg vind ik het niet

Geen ‘Hallo, mijn naam is… en ik doe… op de universiteit’. Ik dacht dat één van mijn werkgroepdocenten een student-assistent was. Hij oogde jonger dan de gemiddelde docent. Zijn naam kregen we wél te horen. Een paar weken terug googlede ik hem en ontdekte ik dat hij een promovendus is. Dat is toch wel even iets anders dan een student met een bijbaan.
De man-vrouwverhouding is hier schever dan op de Hanze. Nu vindt mijn feministenhart dat jammer, maar echt erg vind ik het niet. Zolang ik maar goede lessen krijg, vind ik het prima. Ik betaal immers voor kennis. Als Bokito mij op woensdagochtend 9 uur in zaal 1 van bioscoop Pathé op een begrijpelijke manier Staatsrecht kan uitleggen, mag hij wat mij betreft voor de klas komen staan.