Ga naar de inhoud

Cultuurveranderingen

In tentamenweken zit je vaak opgesloten op je kamer of in de UB waar je je doodstaart op samenvattingen en oude hoorcolleges. Daarom probeer ik toch altijd even naar het journaal van 8 uur te kijken. Zo blijf je toch een klein beetje op de hoogte.
Woensdag was er een item over rsi-klachten van muzikanten. Een docent van het conservatorium, met muisarm en pijnlijke schouder, vertelde dat veel musici superveel moeten spelen om rond te kunnen komen. De gevolgen zijn muisarmen, vioolellebogen, trombonewangen, basvingers, piano-schouders, cello-ruggen en dwarsfluitnekken.

Cultuurverandering is tegenwoordig het antwoord op elk probleem

Het journaal had ook een idee voor het oplossen van deze problemen: een cultuurverandering in het conservatorium en de muziekwereld. Een cultuurverandering. Het woord is een nieuwe trend. We kennen het allemaal van discussies over studentenverenigingen, zwarte piet en #metoo.
Prima, grote problemen waarbij een verouderde manier van denken overheerst. Maar wat hebben we aan een woord dat tegenwoordig wordt aangedragen als oplossing voor elk probleem? Te hoge bonussen voor directies? Cultuurverandering bij het topmanagement. Een mislukt bouwproject in Zoetermeer? Cultuurverandering binnen de gemeenteraad.
Er is op zoveel cultuurverandering nodig, dat je er opleidingen voor kunt volgen. Cultuurveranderaar is een beroep geworden. Cultuurverandering leek eerst nog relevant, inmiddels is het een lege huls die tijdens elke discussie wel een keer op tafel wordt gelegd. Wie een probleem soepel op de lange baan wil schuiven, komt met de noodzaak van een cultuurverandering aanzetten. Cultuurverandering is het slimme antwoord voor als je géén antwoord hebt of wilt geven.
Neem die rsi-klachten in de muziekwereld. Je kunt met z’n allen wachten en praten totdat er opeens een oplossing langskomt, of je kunt de koe bij de horens vatten. Geef conservatoriumstudenten les over een betere houding, zorg voor fysiotherapie en voorlichting, als dat allemaal niet gebeurt. Maar dóe iets. Het is zo eigenaardig dat we verandering proberen af te dwingen door het constant te benoemen in plaats van te handelen. Tijd voor een cultuurverandering voor het gebruik van het woord cultuurverandering.