Ga naar de inhoud

De energietoeslag, waarom krijgen studenten die niet?

Geef ons ook 1300 euro energietoeslag. Dat eisen de studenten die op 6 oktober op de Grote Markt staan te protesteren.

Het is een paar minuten over zes als Vap-Vibrations Ain’t No Sunshine van Bill Withers inzet. Mensen drommen samen op de Grote Markt. Er zijn partij-jassen, vooral SP, GroenLinks en de PvdA. De zon schijnt wel degelijk, maar de studenten die hier op donderdag 6 oktober voor het podium staan voelen zich lelijk in de kou gezet.

Steven Bosch (Student en Stad) en Jimmy Dijk (SP) zijn de organisatoren van dit protest tegen het energiebeleid van het kabinet. Het probleem? Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseerden gemeenten om studenten uit te sluiten van de energietoeslag. Het zou namelijk lastig zijn om te controleren of deze energietoeslag van 1300 euro wel goed terechtkomt. Studenten wonen immers soms alleen, maar ook weleens met tien man in hetzelfde huis.

‘Dit mogen we niet pikken’, zegt Midas Bosman van de Landelijke Studenten Vakbond

In Gelderland oordeelde de rechtbank dat een Nijmeegse student niet mocht worden uitgesloten van de toeslag. Door dat oordeel moest de gemeente Nijmegen toch gaan kijken hoe ze de toeslag kon uitkeren aan andere studenten. De gemeente Groningen volgt vooralsnog de richtlijn van het SZW en de VNG. ‘We weten niet of een rechter bij ons beleid tot dezelfde uitspraak komt’, staat er op de website. ‘Duidelijk is wel dat het verstrekken van de energietoeslag aan studenten (op dit moment) voor ons als gemeente onbetaalbaar en onuitvoerbaar is.’ Maar de gemeente erkent ook dat studenten op grond van hun lage inkomsten wel voor de energietoeslag in aanmerking zouden moeten komen.
‘Dit mogen we niet pikken’, zegt de eerste spreker, Midas Bosman van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ‘Daarom vind ik het zo tof dat deze actie in Groningen is gestart.’ Ook Willem Groeneveld, hoofdredacteur van Sikkom, krijgt de microfoon onder zijn neus. Hij is ‘niet zo van de politieke uitspraken’, zegt hij, maar hij vindt het prima dat studenten voor hun rechten opkomen.

‘We hebben het zwaar, de inflatie is ook guur voor ons, we zijn overal de dupe van’

Het is niet extreem druk, zo’n 100 mensen van diverse achtergronden staan te luisteren. ‘Ik denk dat alle studenten voor de energietoeslag zijn’, zegt student Geschiedenis Luke Talman (21), ‘zowel links als rechts.’ Student Bio-informatica Anne Jan Drost (24): ‘Ik vind het gewoon nice dat hier aandacht aan wordt gegeven. We hebben het gewoon zwaar, de inflatie is ook guur voor ons, de prijzen gaan omhoog, de energieprijzen gaan door het dak, het mag allemaal wel gecompenseerd worden. We zijn overal de dupe van.’

Daarom is dit protest zo belangrijk, vindt Bas van Dijk, fractievoorzitter van de Hanze Studentenbelangen Vereniging: ‘Dit is je stem laten horen, dit is opkomen voor jezelf en daarvan zijn wij een groot voorstander.’

energietoeslag
Frits (links), Arend (midden) en Kim (rechts) weten wel wat er moet gebeuren.

Kim Marsman (21), Arend van der Tuin (18) en Frits Bootz (18) staan met een Holger-biertje bij het protest. ‘De compensatie moet HOLGER’, staat er hun protestbord. Arend: ‘Het is natuurlijk raar dat de rest de energietoeslag wel krijgt en studenten niet.’ Ze hadden verwacht dat er nog meer mensen zouden zijn, zeker in een stad vol met studenten.

De zon gaat langzaam onder als Vap-Vibrations het laatste setje nummers speelt. Steven Bosch van Student en Stad: ‘Andere studentensteden moeten dit soort protesten ook gaan organiseren. De druk op het kabinet moet omhoog. Den Haag moet de financiële positie van studenten meewegen bij de keuzes.’ En wat kan een simpele student in Groningen doen? LSVb’er Midas Bosman heeft een duidelijke strategie: vraag altijd een energietoeslag aan en teken bezwaar aan wanneer de gemeente die aanvraag afwijst. ‘Breng de boodschap naar de politiek.’