De Hanze bemoeit zich graag met je levensstijl… als het ze goed uitkomt
De Hanze bemoeit zich met de levensstijl van studenten en medewerkers, maar het beleid daarachter is onevenwichtig en beknot vrijheid en eigen verantwoordelijkheid, betoogt Danny Kolthof van Lijst Student Erkend.
Gezond eten, niet meer drinken, meer sporten, stoppen met roken… in de ideale wereld doet iedereen het. Helaas leven we niet in de ideale wereld. Stoppen met roken en dat lekkere broodje kroket laten liggen is nét iets moeilijker.
Leefstijl is één van de speerpunten van de Hanze, de hogeschool loopt voorop met Healthy Ageing. Op de Hanze mag niet meer worden gerookt, alcohol is inmiddels taboe en snackautomaten zijn voorzien van smileys die aangeven of je gezond of ongezond bezig bent.
Roken is slecht, maar hart- en vaatziekten vindt de Hanze prima
Top, op weg naar een betere toekomst, althans dat zou je denken.
Helaas leert de praktijk iets anders. Er is namelijk een enorm tekort aan gezond en betaalbaar eten op en rond de campus. Eurest worstelt met een personeelstekort, waardoor de meeste kantines al om twee uur sluiten. De alternatieve plekken om een maaltijd te halen, de Albert Heijn to go en het Foodcourt, zijn duur en zeker niet altijd gezond. De frikandelbroodjes vieren er nog altijd hoogtij.
Met andere woorden, roken is slecht voor je, drinken is slecht voor je, maar diabetes en hart- en vaatziekten vindt de Hanze prima. Gelukkig is overgewicht geen groot probleem in Nederland. Slechts 50% van alle Nederlanders van boven de achttien heeft overgewicht volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Waarom is een de vrijmibo van studieverenigingen zo ongeveer een doodzonde?
Begrijp mij niet verkeerd, ik snap dat de Hanzehogeschool haar voorbeeldfunctie in wil nemen om de gezondheidsproblemen anno 2021 aan te pakken. Maar moet de Hanze dit dan niet met alle gezondheidsproblemen doen? En, ook niet onbelangrijk, in hoeverre gaan de huidige maatregelen ten koste van de vrijheid en verantwoordelijkheid van studenten en medewerkers?
Neem het alcoholbeleid. In menig stagebedrijf is het de normaalste zaak van de wereld om tijdens de vrijmibo een biertje te nuttigen. Op de Hanze ziet men datzelfde biertje bij de studieverenigingen zo ongeveer als een doodzonde. Geheel daarmee in strijd wordt er op evenementen die de Hanze zelf houdt regelmatig alcohol geschonken.
Dan het rookbeleid. Iedereen juicht het streven naar een rookvrije generatie toe. Maar is het eerlijk om iemand die al veertig jaar rookt door te dreigen met boetes te dwingen om met deze verslaving te stoppen. Is dit reëel? Kan de Hanze dat wel van iemand vragen? Of is het eerlijker om deze groep hun tijd uit te laten zitten?
We pleiten voor een realistische aanpak waarin iedereen de kans krijgt om mee te komen
Voor Lijst Student Erkend raken deze kwesties aan onze beginselen. Wij staan immers voor vrijheid en verantwoordelijkheid en vinden dat iedereen de vrijheid moet hebben om zijn levenskeuzes te maken en daarvoor zelf de verantwoordelijkheid te dragen.
Nee, dit is geen pleidooi voor de afschaffing van het rook- of alcoholbeleid. Wel zijn we voor een realistische aanpak waarin iedereen de kans krijgt om mee te komen. Een realistische aanpak waarin geen afbreuk wordt gedaan aan de vrijheid en verantwoordelijkheid van studenten en medewerkers.
Als Lijst Student Erkend roept de Hanzehogeschool op de volgende drie stappen te zetten.
1 Geef studenten en medewerkers de vrijheid eigen levenskeuzes te maken. Het beleid mag hoogstens een leidraad bevatten.
2 Stop met controle en handhaving, dit lijkt ons geen rol voor een hogeschool.
3 Wees consequent in het aanpakken van de gezondheidsproblemen anno 2021. Maak naast het alcohol- en rookbeleid ook beleid voor gezonde voeding.
Gedragsverandering kost nu eenmaal tijd
Samen kunnen we de uitdagingen van de toekomst aan. We gaan naar een gezondere generatie, een generatie die rookvrij is, minder drinkt en gezonder eet. Echter, we moeten wel iedereen de kans bieden om in dit proces mee te gaan. Dit kan alleen door iedereen zelf die keuze te laten maken. Gedragsverandering kost nu eenmaal tijd, gun iedereen die tijd en zorg dat een ieder de vrijheid heeft zijn eigen keuze te maken en de verantwoordelijkheid voor deze keuzes kan nemen.
Foto: Oliver Sjöström