Deze studenten willen weten welke drugs jij gebruikt
Een groep studenten van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar het drugsgebruik van jongeren in Groningen. Je kunt ze helpen door hun enquête in te vullen.
Thijs van Eijndhoven, derdejaarsstudent Geschiedenis en lid van het onderzoeksteam, woont al meer dan vier jaar in Groningen. Hij zegt de afgelopen twee jaar meer geweld op straat te hebben gezien. ‘Ik woon vlak bij de Poelestraat, waar het nachtleven bruist. Ik zie geweld, ik zie vechtpartijen. Er zijn zelfs schietincidenten geweest. Realiseren studenten zich dat er misschien een verband is tussen de drugs die ze gebruiken en het geweld dat ze zien?’ vraagt Thijs zich af.
De gemeente verzamelt wel data over drugshandel in Groningen, maar heeft weinig inzicht in hoe het publiek denkt over drugsgebruik en de bredere gevolgen ervan. Dat is precies wat de studenten met hun enquête proberen te achterhalen.
Sil Hardeman, eveneens derdejaars Geschiedenisstudent en teamlid, ziet een verandering in de houding tegenover drugsgebruik onder zijn leeftijdsgenoten. ‘Mensen praten over het nemen van drugs alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Meestal beginnen ze met cannabis en experimenteren ze later met harddrugs, zoals MDMA en cocaïne.’ Zelf gebruikt hij geen drugs, maar hij erkent dat drugsgebruik steeds meer genormaliseerd raakt binnen studentenkringen.
Het team benadrukt dat het doel van hun studie niet is om met de vinger te wijzen naar drugsgebruikers of om gezondheidsrisico’s te bespreken. Ze willen vooral achterhalen of studenten zich bewust zijn van de invloed die drugsgebruik heeft op de openbare orde en veiligheid, inclusief het uitgaansleven. ‘Het is moeilijk te bewijzen dat een toename in geweld direct gelinkt is aan drugsgebruik,’ legt Thijs uit. ‘Maar dat is ook niet wat wij proberen te doen. Ons doel is om een breed beeld te schetsen van hoe studenten en jongeren drugsgebruik binnen verschillende groepen ervaren en waarnemen.’ Deze inzichten kunnen gemeentelijke beleidsmakers helpen om uitdagingen rondom de normalisering van drugs en de veiligheid te adresseren.
Om de drugs voor hun enquête te selecteren, maakte het team gebruik van de nieuwste rioolwateranalyse van KWR, een Nederlands onderzoeksinstituut gespecialiseerd in waterstudies. In maart 2024 verzamelde KWR monsters uit het riool in Groningen. Na analyse bepaalden onderzoekers welke soorten en hoeveelheden drugs er werden gebruikt. Op basis van deze data identificeerden de studenten zeven belangrijke middelen voor hun enquête: cannabis, cocaïne, MDMA, amfetaminen, MMC, ketamine en lachgas.
Thijs en Sil begrijpen dat het onderzoek een gevoelig onderwerp aansnijdt en dat sommige studenten terughoudend kunnen zijn om de enquête in te vullen. ‘We zijn niet op zoek naar persoonlijke verhalen om te publiceren, en we veroordelen niemand. We mogen ons gelukkig prijzen dat we in een vrij en liberaal land leven waar we openlijk kunnen praten over drugsgebruik en de gevolgen ervan. En we vinden het heel belangrijk om dat gesprek te voeren.’
De bevindingen van hun enquête kunnen bijdragen aan beleid dat Groningen veiliger maakt voor iedereen. ‘Studenten maken deel uit van het nachtleven en zien drugsgebruik waarschijnlijk binnen hun vriendengroepen. Dit is meer dan zomaar een universitaire enquête. We hopen dat mensen meedoen—niet voor ons, maar voor de gemeenschap.’
Help Thijs en Sil door de enquête in te vullen!