Ga naar de inhoud

Dood aan de clowns

Op het moment dat ik dit schrijf is de eerste ‘horrorclown’ in Groningen net gesignaleerd. Na de Verenigde Staten, Australië en de UK hebben hier dus ook een stel werkelozen het idee gevat om met een botermes kleine kinderen de stuipen op het lijf te jagen.
Op RTL Nieuws wist een sociaal psycholoog met zekerheid te zeggen dat het om jongeren ging die vroeger veel gepest zijn, en op deze manier de maatschappij willen terugpakken. Weet je ook gelijk waar je mee te maken hebt.

Goh, weet je waar je mij nou écht blij mee kunt maken? Clowns, ja, héérlijk, met die lijkwitte make-up enzo

De World Clown Association (WCA) zit met de handen in het felgekleurde haar, want het zou het imago van de clowns beschadigen. Maar let’s be honest. De meeste zogenaamd niet enge clowns zijn nog steeds mannen van middelbare leeftijd, met een beetje overgewicht en het uiterlijk van een doorgesnoven travestiet na een Goa-party. En deze griezels gaan vervolgens doodleuk tijdens een kinderfeestje hondjes en giraffes bouwen van langwerpige ballonnen, terwijl de kleintjes op de achtergrond zachtjes wenen en nieuwe trauma’s opdoen die ze de rest van hun volwassen leven mee zullen dragen. Ik heb letterlijk nog nooit iemand horen zeggen: ‘goh, weet je waar je mij nou écht blij mee kunt maken? Clowns, ja, héérlijk, met die lijkwitte make-up enzo..’

Ik denk dat het tijd wordt dat we de clown officieel dood verklaren. Laten we de feestneus opbergen in het doosje met circus-relikwieën uit de vorige eeuw, naast de mishandelde beren die door brandende hoepels springen. De eerste stappen in de goede richting zijn al gezet. Onze favoriete familieclown (kuch) Ronald McDonald staakt tijdelijk zijn optredens in Nederland, zodat het ‘familierestaurant’ niet al te veel geassocieerd wordt met de clowns die nu de straten onveilig maken. De roodharige hamburger-promotende creep zou natuurlijk ook zijn best kunnen doen om het imago van clowns wat op te vijzelen, maar waarschijnlijk zien ze bij McDonalds de klepel ook wel hangen. Clowns are dead.

Coulrofobie schijnt een veelvoorkomende fobie te zijn. Goh, verrassend

Het zal je misschien niet verbazen, maar ondergetekende lijdt al enige jaren aan coulrofobie. Schijnt een veelvoorkomende fobie te zijn. Goh, verrassend. Maar waar het zich vroeger beperkte tot de bezorgdheid ontvoerd te worden door een geschminkte griezel met een rokerige stem, heeft het zich tegenwoordig uitgebreid tot de angst om een mes tussen m’n ribben te krijgen. Dus als ik in de late uurtjes een felgekleurde, ik-ben-vroeger-gepest-malloot tegenkom zal ik deze  zonder pardon aan zijn regenboogkleurige kapsel door de straten slepen richting het politiebureau.

Oh ja: dan nog even iets over die voeten. Waarom hebben clowns in godsnaam gigantische voeten?

Foto: Gaudencio Garcinuño, Flickr.