Ga naar de inhoud

Een force-reset? Niet doen!

Je kunt de kalender gebruiken voor de force-reset van je persoonlijkheid. In november laat je je snor staan om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker (movember!). Januari, sowieso al de periode voor een nieuw begin, is vanaf dit jaar waarschijnlijk de maand waarin we de hashtag-metoo-discussie in het centrum van de belangstelling plaatsen. Hét moment is het feestje rondom de uitreiking van de Golden Globes en hét symbool is zwarte kleding. Je netjes gedragen tegenover vrouwen wordt op deze manier misschien wel één van de eeuwige goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Je kunt waarschijnlijk niet zomaar ophouden met wat je, bij wijze van, gisteren nog deed

2017 stond in het teken van metoo. Maar volgens mij vooral in de zin van dat veel mensen graag bij het juiste groepje willen horen. Ik wil óók meedoen, ik wil er óók bij horen, ik wil óók onderdeel uitmaken van jullie clubjes. Wanneer je dan later spijt hebt van je principes, clubjes en keuzes dan reset je je leven weer. Weer een jaar verder. De klok gelijk zetten, of zo. Want in 2018 zul je waarschijnlijk niet zomaar ophouden met wat je, bij wijze van, gisteren nog deed.

Je kunt je principes overboord gooien, maar daar verlies je geen gewicht mee

Het siert niemand plots principes, gewoontes en eerdere keuzes overboord te gooien in het doorzichtige peuterbadje waarin je vervolgens de hele januarimaand ligt te spartelen met je flinke zwembandjes. Want die zijn er in december weer behoorlijk bij gekomen, hè? Terwijl je met je dikke december-vreet-reet op de bodem van het pierenbadje het waterpeil verdubbelt, lig je hard spartelend en bacon zwetend de eerste maand van het nieuwe jaar te krijsen dat je nog steeds zwembandjes hebt. Ja, lieverd, je kunt je principes wel overboord gooien, maar daar verlies je geen gewicht mee.
Je kunt je snor wel laten staan, maar daar fix je geen teelbalkanker mee. Je kunt een zwart outfitje dragen omdat het zo erg is dat Ingrid seksueel wordt geïntimideerd op de werkvloer, maar wat heeft Ingrid eraan als je haar net zo laat verzuipen als je principes in de eerste weken van 2018? Natuurlijk moet 2018 een fantastisch jaar worden, maar een force-reset van je ik is een garantie voor teleurstelling.
Dus wees in 2018 gewoon loyaal aan jezelf.
You like the idea? Yeah, me too.