Ga naar de inhoud

Fluttekruid

fluitekruidDe Hanzehogeschool zit in het fluitekruidonderzoek. Het zijn van die berichten waarvan je hoopt dat het 1 april is. Het PhytoSanaproject onderzoekt of er uit de wortel van fluitekruid een medicijn te winnen is, tegen kanker nog wel.
De professor die het project leidt, heet Wim Quax en één van de ingeschakelde instellingen is gevestigd in Quackenbrück. Quack klinkt als kwak, van kwik, kwek en kwak. En van kwakzalver, natuurlijk.
Maar Wim Quax leeft, hij is zelfs hoogleraar Farmaceutische Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). En Quackenbrück bestaat ook, het ligt op nog geen tweehonderd kilometer van Groningen.
Maar de RUG-site geeft weer 1-aprillerige achtergrondinformatie, een heksenbrouwsel van zin en onzin.
Open deur: Kruiden bevatten grondstoffen voor medicijnen.
Interessant: Fluitekruid bevat podofyllotoxine.
Verontrustend: De populariteit van kruidengeneeskunde en andere kruidtoepassingen neemt zowel in Nederland maar ook vooral in Duitsland sterk toe. Zo’n zin verwacht je in een obscure advertentie in een huis-aan-huis-blad, niet op de site van een universiteit. Er staat nog meer bedenkelijk gebabbel. Zo treffen we de zorgwekkende aanprijzing aan dat kruidenkennis de basis is van onder meer de traditionele Chinese geneeskunst.
De combinatie van eeuwenoude middelen, dito geheimzinnige tradities en het hypermoderne groeimarkt is hét recept voor mijn achterdocht.
En ja, hoor.
PhytoSana wil fluitekruid gaan gebruiken in cosmetica en functional foods: de ouder wordende mens is de voornaamste doelgroep waarvoor deze producten ontwikkeld worden, omdat deze groep zowel koopkrachtig is als ook de meeste behoefte heeft aan dit soort producten.
Doelgroep, koopkrachtig, behoefte. Dit riekt toch echt.
En toch is het geen 1 april.
Het schijnt waar te zijn. Door fluitekruid te veredelen kan de wortel op den duur zoveel podofyllotoxine bevatten dat het rendabel wordt om de stof te winnen en te gebruiken als grondstof voor medicijnen.
Eén en ander is in Nederland gelukkig goed geregeld in de Geneesmiddelenwet. Als er werkzame stof in een middel zit, moet het uitgebreid wetenschappelijk worden getoetst voordat het als medicijn wordt toegelaten. Ik neem aan dat de route is die professor Quax en de Hanzehogeschool zullen volgen.
Maar van de Hanze weet ik dat helaas niet helemaal zeker. Het heeft me al een nachtmerrie opgeleverd. Een week geleden droomde ik dat ik een advertentie van Dr. Vogel onder ogen kreeg: Hanze-onderzoek toont het aan! fluitekruidicil bevordert een economische celhuishouding.
Eén week geleden, dat was gelukkig 1 april.

Hajo Frick