Ga naar de inhoud

Geluidgedoe

Mijn ochtenden beginnen tegenwoordig steevast tussen vijf en zes. Tralalalalaa, BAM BAM BAM, Bwèhèhèè, BAM BAM BAM, Wèhèhèè, Papaaa, Mamaaa! Niet veel later begint het rennen en het omgooien van bakken Lego. Herkenbare situatieschets voor jonge ouders. Maar dit zijn niet mijn kinderen, het zijn de onderbuurpeuters.

Als het over overlast gaat wijst men in Groningen gretig naar studenten

Groningen heeft percentueel de meeste meldingen van geluidsoverlast. Ook mijn buurt doet flink mee. Sinds een jaar woon ik direct aan het Noorderplantsoen en na de eerste zonnige zomeravond vind je steevast een vox-pop in de krant van klagende buurtbewoners: om half één gonsde het nog van het lawaai. Het klopt, met de ramen open blijf je geroezemoes horen. Het achtergrondgezoem van een levendige stad. Totaal onvergelijkbaar met de geluidsterreur die mij iedere ochtend bruusk doet ontwaken.

Als het over overlast gaat wijst men in Groningen gretig naar studenten. Toch heb ik in, boven, onder en naast vele studentenhuizen gewoond waarmee het immer prima samenleven was. Af en toe kreeg ik een briefje in de bus waarin de buurstudenten een feestje aankondigden. Hierop sloten wij aan voor een potje beerpong of gebruikten de avond om vrienden in het westen te bezoeken.

Ik denk dat de politie raar zou opkijken als ik om half zes aan de lijn hang om te vragen of ze even een wagen langs die schreeuwende driejarige willen sturen

Toen ik nog studeerde liep de campagne Doe normaal joh, dat zullen de buren leuk vinden, gericht op het abnormale gedrag van studenten. Maar wie bepaalt wat de norm is? Ik denk dat de politie raar zou opkijken als ik om half zes aan de lijn hang om te vragen of ze even een wagen langs die schreeuwende driejarige willen sturen. Ook zul je in beleidsstukken nooit het kopje jonge-gezinnen-overlast vinden.

Ondanks dat ik tegenwoordig de slapeloze buurman ben, blijf ik van mening dat als je niet tegen rumoer kunt, je beter kunt verhuizen naar een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis in een straat met bordjes: Attentie! Whatsapp buurtpreventie. Dat nooit, dus dan ’s ochtends maar een extra bak koffie.