Ga naar de inhoud

GST’s cuckoo’s nest: lang niet gek

Vanaf 16 juni staat het Groninger Studenten Toneel vier avonden in het USVA-theater met One Flew Over The Cuckoo’s Nest. En dat is veel te weinig.
Het stuk, gebaseerd op het gelijknamige boek van Ken Kesey, zet je aan het denken over wat nou de definitie van gek is. De voorstelling speelt zich af op een gesloten afdeling van een psychiatrische inrichting. Terwijl zes patiënten bezig zijn met een potje kaarten, komt McMurphy, ook wel Mac genoemd, in de boeien de afdeling binnen wandelen. Vers uit de gevangenis denkt hij dat zijn verblijf op de afdeling niet langer zal duren dan 63 dagen. In die tijd probeert hij zijn medebewoners ervan te overtuigen dat ze zich moeten afzetten tegen het strenge regime van Zuster Ratched.
Mac spoort niet, maar hij is lang niet gek. Zuster Ratched, waarvan je verwacht dat ze normaal is, lijdt juist aan een ernstige vorm van dwangmatigheid. De dokter, de hoogste in rang, is een watje. En de doofstomme patiënte is de normaalste van het hele in het wit gestoken stel.
Zo staat de hele wereld in het steriel witte decor op z’n kop en zelfs het publiek gaat aan zijn psychische gezondheid twijfelen. Het acteerwerk is geweldig. Vooral Marie Seck, die de rol van Chief Bromden vertolkt, verdient een compliment. Het merendeel van de voorstelling staat ze tegen een wand en verroert ze geen vin, maar ze ontpopt zich als de stille kracht in het spel. Kortom, dit stuk moet je zien. Woensdag 17, donderdag 18, vrijdag 19 juni en hopelijk programmeert de USVA het stuk nog een paar keer.