Ga naar de inhoud
scooterhelm

Hanzestudenten balen van de scooterhelm: vies en irritant

De scooterhelm is verplicht. Vies en het ziet er niet uit, vinden Hanzestudenten die weleens op een deelscooter rijden. ‘Ik lijk wel Toad van Mario.’

‘Soms heb ik mijn haar heel mooi gedaan en dan moet ik zo’n helm op, dan is het gewoon verpest. Ik ga die scooter alleen nog pakken als ik haast heb en het niet boeit voor mijn haar.’ Roxy Kaiser rijdt sinds 1 januari minder vaak op een deelscooter. Voordat de studente Human Resource Management op zo’n scooter springt, moet ze eerst een drempel over.

Hanzestudenten vinden de helm lelijk, irritant en ongemakkelijk

Roxy is niet de enige. 38 van de vijftig Hanzestudenten die ik de vraag voorlegde, zeiden dat ze minder vaak op een deelscooter rijden dan voor 1 januari 2023, de datum waarop de helmplicht voor snorfietsen en soortgelijke vervoermiddelen inging. Ze vinden de helm lelijk, irritant en ongemakkelijk. Onder een helm gaat de haardos in de war en een knotje dragen is niet te doen.

De helmplicht is ingesteld om het aantal verkeersdoden en -gewonden terug te dringen. In 2021 vielen er 49 doden bij ongelukken met snor- of bromfietsrijders. Dat was het hoogste aantal in zeven jaar, zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Marloes pakt voortaan de fiets, zegt ze, ook als haar moeder op sterven ligt

Negen op de tien Hanzestudenten zetten de helm inmiddels op. De reden? ‘Ik wil geen boete van een barkie’, zegt één van hen. Inderdaad, wie rijdt zonder helm, riskeert een boete van honderd euro exclusief de administratiekosten. Een andere reden die de Hanzestudenten geven voor het dragen van een helm is simpelweg dat dat verplicht is.

Tot voor kort was Marloes Potze een grootgebruiker van de leenscooter. Daarop ging ze regelmatig snel naar het Wiebenga waar ze Fysiotherapie studeert. ‘Nu is dat minder makkelijk en het ziet er niet uit. Ik lijk dan op Toad van Mario.’ Marloes pakt voortaan de fiets, zegt ze. ‘Ook als je moeder op sterven ligt?’, vraagt haar vriendin glimlachend. ‘Ja, dan neem ik nog steeds de fiets. Het duurt altijd wel even voordat ik bij zo’n scooter ben en dan moet ook nog die helm op…’

Hoe veilig is zo’n helm nou echt?

Een zware motorhelm hoef je op een scooter niet per se te dragen. Een lichtere versie, de speedpedelec-helm, mag ook. Die is niet zo zwaar en ventileert beter. De toenmalige minister van Infrastructuur Barbara Visser verwachtte ook dat mensen de verplichting beter zouden naleven als ze die lichtere helm zouden mogen dragen.
De twee deelscooterbedrijven die in Groningen actief zijn, Felyx en Check, bieden deze helmen aan. ‘Onze e-scooters en accessoires voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen’, staat er op website van Felyx, ‘waardoor de straten veiliger worden voor onze riders en alle andere weggebruikers.’
Maar hoe veilig is die helm van de deelscooters nou echt? Volgens het consumentenprogramma Radar verliest een helm namelijk z’n werking nadat hij een paar keer op de grond is gevallen. Ook UV-straling kan de helm beschadigen.
Check en Felyx reageren niet op vragen hierover. De websites bieden ook geen antwoorden. De site van Check lijkt zelfs niet bijgewerkt (er staat bijvoorbeeld dat ‘berijders van 45-km-scooters en scooters in Amsterdam’ een helm moeten dragen).

Als het goed is, zijn de Groningse deelscooters voorzien van nieuwe haarnetjes

De Hanzestudenten vinden de helmen vies, smerig en onhygiënisch. ‘Iedereen doet dat ding op zijn hoofd’, gruwelt Marloes, ‘wat nou als ze vet haar hebben? Dan wordt mijn haar ook vet.’
Biologiestudenten van de Universiteit Leiden ontdekten dat sommige deelscooterhelmen wel 500 verschillende bacteriën en schimmels bevatten en daar kun je roos van krijgen. Maar over het algemeen blijkt het mee te vallen: de meeste helmen die de Biologiestudenten testten waren schoon. Ook zijn de scooters, als het goed is, voorzien van nieuwe haarnetjes. Roxy: ‘Als ze een haarnetje hebben, gebruik ik dat sowieso.’ Maar het blijft oppassen. Bekijk die helm voordat je hem opzet. Voordat je het weet zet je een heel ecosysteem op je hoofd en ben je genoodzaakt om anti-roosshampoo bij de Kruidvat te halen.

Foto: Roos Tuinenburg