Ga naar de inhoud

Het Gaat Goed: een interactief magazine over stress, prestatiedruk en eenzaamheid

Er is de afgelopen jaren heel wat gezegd en geschreven over de mentale staat van studenten, ook door ons, en dus besloten we de beste verhalen, video’s, cartoons en podcasts te bundelen in een interactief magazine over stress, prestatiedruk en eenzaamheid.

Ruim zestig procent van de Groningse studenten ervaarde in 2017 een continu gevoel van stress. Een kwart van de studenten kampte in 2018 met burn-outklachten en bezweek bijna onder de prestatiedruk. En in 2019 luidde het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de noodklok over studentenstress.

Tijdens de lockdown kregen we het idee om al die verhalen te bundelen

Inderdaad: allemaal nieuws van voor de coronacrisis, dus veel beter is het er daarna niet op geworden. Volgens onafhankelijk onderzoeksinstituut ResearchNED kwamen studenten in ‘grote problemen’ door online onderwijs. Een fors deel van de internationale studenten in Nederland voelde zich het afgelopen schooljaar eenzaam. Minister Ingrid van Engelshoven maakte zich ernstige zorgen over de eenzaamheid en studievertraging onder studenten.

Ook HanzeMAG verdiepte zich de afgelopen jaren vaak in stress, prestatiedruk en eenzaamheid. Vijf jaar geleden al zocht onze cognitieve alchemist Teodor Lazarov naar methoden tegen studiestress. In de jaren daarna hebben we Teo’s insteek altijd proberen vast te houden: we zochten het liefst naar oplossingen. We ontkenden de problemen niet, maar wilden er niet alleen maar alarmerend over berichten. Liever schreven we verhalen over waar je terecht kunt met je problemen, interviewden we onderzoekers en psychologen met een originele aanpak van het probleem, of maakten we documentaires met persoonlijke verhalen.

Een mooie combinatie van nieuwe verhalen en onze beste video’s, podcasts en verhalen

Tijdens de lockdown kregen we het idee om al die verhalen te bundelen. Wel zonde van die interessante podcasts en mooie documentaires, dachten we, maar ja, die kun je nu eenmaal niet afdrukken. En toen mailde studente Communicatie & Multimedia Design Geja van der Wal… Ze zocht een stageplek om een ‘digitaal interactief communicatiemiddel’ te maken. De link was snel gelegd: Geja ging aan de slag met een interactief boek over mentale problemen onder studenten. Onze trouwe freelancer Thom Easix heeft het boek uiteindelijk afgemaakt.

Dat magazine lees je hier. Het is een mooie combinatie van nieuwe verhalen en onze beste video’s, podcasts en verhalen. De insteek was dezelfde als vanouds: persoonlijke verhalen en aandacht voor de hulp aan studenten. Niet overmatig problematiseren, maar de problemen wel serieus nemen.

We wensen jullie veel scroll- en klik-plezier en hopen dat je er wat aan hebt. Als informatiebron en  als steun voor studenten die dat nodig hebben. Worstel je zelf met mentale problemen? Je staat er niet alleen voor, er zijn genoeg mensen en organisaties die je kunnen helpen.
Soms is professionele hulp niet eens nodig. Een luisterend oor van een medestudent is vaak al voldoende.

Dit magazine heet niet voor niks Het gaat goed: dingen waar je het liever niet over hebt. Praat er gewoon wél over. Durf kwetsbaar te zijn, en verberg je zorgen niet te veel. En voor de goede luisteraar: geef vrienden en vriendinnen het gevoel dat ze bij jou terecht kunnen.