Ga naar de inhoud

Interpretaties, goed of fout

Ik merk dat zwaar superrelatief is. De één kan na een zwaar tentamen door de stress niet meer functioneren als hij niet minstens veertien uur slaapt om bij te komen, de ander doet hetzelfde tentamen zonder een boek aan te raken. Nou geeft het niet zo veel, hoor, al die uiteenlopende meningen over precies hetzelfde.
Ik probeer me zo min mogelijk aan te trekken van het meisje dat een zenuwinzinking krijgt omdat ze dertien fouten heeft gemaakt en niet kan achterhalen of dat nu net een voldoende is of net een onvoldoende.

Ik hoef echt niet dagelijks te horen hoe goed ik het doe, maar af en toe een positief woord kan geen kwaad

Gebruik je herkansing. Gebruik je talent. Waarom gaan we nog steeds zo vaak af op wat we niet kunnen? Waarom bekijken we het leven door de bril van wat we niet kunnen of konden, waarom door de bril van de toekomst, van de dingen die we later willen doen?
Zelfs over keiharde cijfers lopen de meningen uiteen. Wie blij is met z’n zesenhalf moet oppassen. Er is altijd wel iemand die vindt dat je de lat te laag hebt gelegd. Haha, ik heb een acht, dus jij zuigt, man!
Ik hoef echt niet dagelijks te horen hoe goed ik het doe. Maar af en toe een positief woord kan geen kwaad. Zo van: dertien fouten is misschien geen voldoende, maar wel een goed uitgangspunt voor de herkansing. Was het bij de eerste poging erop of eronder? Dan is het met een beetje meer inspanning toch gewoon erop?
Hoe erg je ook van mening mag zijn dat je loopt te prutsen, er is altijd wel iemand slechter. Er is ook altijd wel iemand beter. Maar gebruik dat niet als referentiekader. Je carrière is individueel, je keuzes zijn dat ook. Dus neem het kader dat jij wilt.
We zijn zo geobsedeerd door wat jij van mij vindt en wat ik van jou, dat wat wij samen vinden er vaak niet meer toe doet. En dat is het halen van die tentamenweek. Succes voor degenen die nog even moeten! En hou in gedachten de meningen over wat goed is en wat fout ook kunnen verschillen.