Ga naar de inhoud

Jonge dwazen

Studenten zijn goed in het uitvoeren van slechte ideeën. In dronken nachten gebeuren schaamteloze dingen waar je met een nuchtere kop niet bij kunt. Toch maak je de stomste beslissingen juist terwijl je volkomen nuchter bent. Je wéét hoe dwaas het idee is en toch zet je door.
Ik wist heus wel dat je een slee beter niet als snowboard kunt gebruiken (tenminste, niet met mijn sport-skills), maar toch deed ik het. Een museumstandbeeld aanraken terwijl het achter een lint staat? Ja, dat was ook niet zo’n slim idee. Het houden van een Harry-Pottermarathon leek me bij voorbaat al geen sterk plan, maar na die tijd nog eens twaalf uur wakker blijven… dat was één van de domste dingen die ik in mijn jonge leven ooit deed.

Sommigen mensen vinden het een goed plan om eieren kapot te slaan op hun hoofd

Dit zijn vrij milde voorbeelden van stomme beslissingen (ik houd nou eenmaal van mijn brave levensstijl). De mensen om mij heen doen veel idiotere dingen. Waarom? Zijn de stomme beslissingen ons lot, een aandoening waarvan vooral jongeren last hebben? We weten allemaal dat de plannen slecht zijn, waarom zetten we ze dan door?
Vriendin Susan denkt omdat jongeren moeten ontdekken waar de grenzen liggen: ‘De enige manier om de grens te leren kennen is hem opzoeken.’
Vriendin Evelyn ziet in de neiging een zoektocht naar je talenten: ‘Misschien wil je ontdekken of je een daredevil bent. Je weet dat het geen strak plan is, maar omdat je het niet hebt ervaren, wil je het uitproberen.’
Als het om stomme beslissingen gaat, heeft iedereen waarschijnlijk zijn eigen motief. Het hoort er nou eenmaal bij als je jong bent. We zijn allemaal jonge dwazen, ieder op z’n eigen manier. Ik denk bijvoorbeeld altijd dat ik het vermogen heb om het onmogelijke te kunnen. Anderen vinden het een goed plan om eieren kapot te slaan op hun hoofd of vrijwillig te worden beschoten met paintballgeweren. Ik vind het heerlijk om naar hun verhalen te luisteren. Dit is waarom ik met mezelf heb afgesproken dat zolang ik niks kwetsends, crimineels of extreem gevaarlijks doe, er maar één motto telt: stomme beslissingen maken de beste verhalen.