Ga naar de inhoud

K-vakantie, snik

Driving home for Christmas, ken je dat gevoel? Nee? Ik ook niet. Niet dit jaar, tenminste. Afgelopen jaren pakte ik ergens in december bus 315 naar Friesland. Vaak een paar dagen te vroeg, omdat ik vond dat ik wel een vakantie verdiende. Sorry studie. Ultieme kerstliedjes aan, koptelefoon op en alvast uitkijken naar de warme chocolademelk die thuisthuis stond te wachten. Ik ging wel vaker, maar deze momenten waren altijd goud. Geen rugzakje met het hoognodige, maar een echte koffer. Kerstvakantie betekende voor mij veel eten, veel chocolademelk, rode wijn, de haard aan en te veel kerstmuziek en -films. Q-time met m’n ouders, knuffelen met mijn kat Boemerang, de kerstboom versieren.

Kerstmuziek klinkt in Zweden net zo als thuis en de kerstverlichting is zelfs beter

Dit jaar is alles anders. Dit jaar ben ik in Zweden. Niks geen driving home for Christmas. Driving to the liquor store, voor Erasmusfeesten. Er is veel eten, chocolademelk en rode wijn, maar de haard, m’n  ouders en de kerstboom ontbreken. Stiekem huil ik een beetje, terwijl het een luxeprobleem is. Straks zit ik prima aan een wijntje met een bak eten voor mijn neus een beetje fancy te doen in Zweden. Kerstmuziek klinkt hier net zo als thuis en de kerstverlichting is zelfs beter.

Ik ben niet de aangewezen persoon om te vertellen uit de bijbel, maar…

Op zich is kerst best al gecommercialiseerd. Natuurlijk speelt er een heus Bijbelverhaal en je voelt dat het meer betekent dan, ik noem een Valentijnsdag. Toch lijkt het alsof de ware kerstgedachte een beetje is ondergesneeuwd. Op stage vroeg ik de leerlingen eens wat we nu eigenlijk vieren met kerst. De antwoorden varieerden van ‘eten’, ‘de kerstboom’ tot ‘cadeautjes’. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, het waren kleine kinderen. Maar toch. Nu ben ik niet de aangewezen persoon om te vertellen uit de Bijbel, maar ik heb ze wel even duidelijk gemaakt dat het gaat om het samenzijn met mensen waar je om geeft. En alhoewel mijn ouders en twin bijna duizend kilometer verderop zitten (985 kilometer om precies te zijn), vier ik kerst met vrienden. Nieuwe vrienden. Met eten, een kerstboom en cadeautjes. Dus.