Ga naar de inhoud

Kappen met dat chagrijn

Regelmatig zit ik op de fiets naar het Zernike. Zo’n vijf of zes keer per week. Ik hou niet zo van fietsen, maar het is wel lekker fris. Beetje hitjes luisteren. Mensen kijken. Vooral dat mensen kijken. Het valt me de laatste tijd vaak op dat veel mensen boos voor zich uit staren. Is het omdat ze moeten fietsen? Omdat het koud is? Vinden ze het te vroeg? Natuurlijk zijn dat geen leuke dingen. Maar ik denk dat het goed is om er bij stil te staan dat we door de regen naar een vroeg college mogen fietsen.

Natuurlijk droomt iedereen over mooier en beter, maar een keer geen wintersport is helemaal niet erg

Je hoort de laatste tijd veel over kutzooi in de wereld. Aanslagen in allerlei landen. Het milieu gaat kapot. Dieren sterven uit. Slechte leefomstandigheden. Onderdrukking. Verkrachting. Vervuiling. Het is allemaal bijna dagelijks nieuws. Het is niet leuk om door de regen en de kou te fietsen, maar ik denk dat er genoeg mensen met ons zouden willen ruilen. Studeren is gewoon een voorrecht.
We maken ons vaak druk over van alles en nog wat, maar hoe groot zijn die problemen eigenlijk? Dat je fiets is gestolen of dat je even geen geld hebt voor een nieuwe winterjas is superstom. Maar je hebt een dak boven je hoofd, je bent bezig met je toekomst en maakt allemaal mooie dingen mee. Als jij en mensen in je omgeving gezond zijn, dan is dat toch het belangrijkste? Ik snap niet dat mensen dan nog ontevreden kunnen zijn. Natuurlijk droomt iedereen over mooier en beter. Maar dat je niet op wintersport kunt gaan omdat je geen geld hebt, is echt helemaal niet erg.

Like dit om te laten zien dat je respect hebt, dat hoeft van mij nou ook weer niet

Als je je kinderen ziet sterven van de honger omdat je geen geld hebt om eten voor ze te kopen, dat lijkt me pas verschrikkelijk. Ik vraag jullie nu niet om allemaal geld te gaan doneren aan goede doelen. Het is overal al een kwestie van ‘bewust worden’ en ‘like dit om te laten zien dat je respect hebt’. Dat hoeft allemaal echt niet. Je hoeft van mij ook zeker niet je profielfoto aan te passen op Facebook. Maar als je straks weer eens chagrijnig bent, omdat je bijvoorbeeld je tentamen niet hebt gehaald, probeer dan niet te negatief te denken. Wees niet te verdrietig over die vijf. Het is in ieder geval hoger dan een leeftijdsgenoot in een ontwikkelingsland ooit zal halen.

Foto: Finn Mac Ginty