Let’s make Groningen great again
In de nasleep van de klucht die Amerikaanse verkiezingen heet, is het gevoel een beetje als na het zien van een slechte film met een metafysisch randje: ik twijfel aan de echtheid van wat ik zie op tv, terwijl het de bitterkomische realiteit is. En dan heb ik het niet eens over de daadwerkelijke strijd, maar vooral om de wereld eromheen. Een wereld die uit zijn voegen lijkt te barsten van verbazing, afschuw en soms verrukking. Een product van de eigen keuzes van de mensen, de gelauwerde democratie.
Winston Churchill typeerde democratie als the worst form of government, except for all the others en voegde daar later aan toe dat het beste argument tegen de democratie een gesprek is van vijf minuten met the average voter.
Trump, ik lach me rot, tot het niet meer grappig is, maar dat duurt nog wel een tijdje
Mussolini noemde onze regeringsvorm op papier een ideaal stelsel, in de praktijk een bedrieglijkheid. Heeft iets te maken met een groot gedeelte van de onopgeleide bevolking die eigenlijk niet in staat is zelf een leider te kiezen, door eh, gebrek aan opleiding. Is wat voor te zeggen. Zie hier het resultaat: een megalomane, stripachtige karikatuur met een kontgatmondje. Ik lach me rot, tot het niet meer grappig is, maar dat duurt nog wel een tijdje, denk ik zo. Zelf heb ik ook een poging gedaan om de democratie te vatten: als je een paard in de gang neerzet, kijk dan niet verbaast op als er na een uur een bult warme kak op de deurmat ligt.
Toch vragen wij ons in het geval van zo’n buitenlandse happening altijd af: ja, heel aardig allemaal, maar eh, wat gaat dat dan voor Nederland betekenen? Sterker nog: wat gaat het voor Groningen betekenen?
Lopsters zullen in scheve huisjes wonen, maar ze worden wel stinkend rijk
Nou, dat heb ik even uitgezocht. Donald John Trump, de 45-ste president van de Verenigde Staten van Amerika, heeft een niet al te hoge pet op van het milieu, sterker nog, hij noemde de opwarming van de aarde een hoax. Fijn om te zien dat die man er niks maar dan ook helemaal niks van snapt. Amerika bezit 24 procent van de aardgasreserves in de wereld, en geeft de economie van nu meer prioriteit dan een duurzame samenleving van de toekomst. Stel dat Trump denkt: nou, ik wil wel een beetje geld maken na deze dure campagne, ik gooi de gasprijs omhoog. Dan is het voor Nederland plotseling weer heel aantrekkelijk om de boel bij Slochteren leeg te laten pompen door de NAM in ruil voor centjes en harde euro’s. Zitten die arme mensen daar met scheve huisjes, maar ze worden wél stinkend rijk door een compensatieregeling.
De nieuwbakken miljonairs trekken op hun zwart-witte strijdrossen naar Groningen om de bieraderen van de kroegen leeg te zuigen
Ongeveer de helft van de Nederlandse aardgasbaten komt uit Groningen, dus staat de provincie weer pontificaal op de kaart. De steenrijke boeren uit Slochteren en omgeving zullen financieel gespierd genoeg zijn om de NAM aan te pakken, en dat doen ze hard, omdat gescheurde gevels altijd meer pijn doen dan geld goed kan maken.
En waar houden plattelandsmensen van? Juist, zuipen. Iedere week trekken de nieuwbakken miljonairs op hun zwart-wit gevlekte strijdrossen naar de binnenstad om de bieraderen van de kroegen leeg te zuigen. Als ze zelf voldoende teut zijn voeren ze nog een litertje of twee aan de koeien en begeven zich vervolgens vol overmoed naar de Grote Markt, het speelterrein voor de wekelijkse bezopen koeienraces.
Het merendeel van de Lopsters (zo heten mensen uit Loppersum) heeft veel geld geïnvesteerd in de productie van metworsten, en daarom wordt het een traditie om tijdens de terugtocht op de nog levende koeien aan zoveel mogelijk passanten een metworst te verkopen. Volstrekt onnodig, compleet irritant, maar niet onmogelijk. Mark my words, er gaan nog gekke dingen gebeuren.
Foto: Gage Skidmore, Creative Commons