Ga naar de inhoud

Leve Van Leeuwen

De afgelopen tijd heb ik veel gezeurd over wat er mis is op de universiteit. Maar ik moet bekennen, soms doen ze iets goed. Op vrijdag 2 december hebben ze zelfs iets gedaan waaraan de Hanze een voorbeeld kan nemen. Toen hield de faculteit Rechtsgeleerdheid de verkiezing van de docent van het jaar.
Een week daarvoor had meneer Van Leeuwen, de docent voor het werkcollege Europees Recht, ons verteld dat hij was genomineerd. En dat het dus mogelijk was dat we op de dag van de verkiezing zouden worden opgevangen door iemand anders, omdat hij misschien te laat zou komen.

Van Leeuwens collega begon z’n college met een reclameboodschap

In het groepje waarin ik zat was genoeg animo voor het idee om op hem te stemmen. Toen iemand hem vroeg hoe we dat konden doen, zei meneer Van Leeuwen dat hij dat niet precies wist en ook dat hij niet per se van ons verwachtte dat we onze stem op hem zouden uitbrengen. Dat zou te ver gaan.
Hij had dit idee duidelijk niet aan z’n collega doorgegeven. Die begon zijn hoorcollege met een reclameboodschap van vijf minuten: het was reuze belangrijk dát deze verkiezingen werden gehouden en we moesten beslist op collega Van Leeuwen stemmen. Het college dat hij één dag later gaf, sloot hij af met een herhaling van z’n stemadvies: ‘En niet vergeten op Barend te stemmen.’

Om zijn schouder hing een tas, in zijn ene hand droeg hij een map en in de andere een beeldje

Toen we vrijdag het lokaal binnenliepen, stond er iemand anders dan Barend. Meneer Van Leeuwen, zoals wij hem kennen, zou iets later komen. Vijf minuten later wandelde meneer Barend van Leeuwen het lokaal binnen. Om zijn schouder hing een tas, in zijn ene hand droeg hij een map en in de andere een beeldje.
Hij had gewonnen. Hij zal de faculteit vertegenwoordigen bij de verkiezing van de docent van het jaar die de RUG in februari 2017 houdt. Ik vind het goed dat de RUG dit doet. Het is en blijft natuurlijk een soort populariteitsprijs, maar het laat docenten wel zien dat studenten hen waarderen. Zo weten ze dat ze goed bezig zijn. Zelf wilde ik ook stemmen via Progress. Ik heb tien minuten lopen zoeken waar dat verrekte knopje op die site stond.
Niet gevonden, niet gestemd. Een hertelling eis ik niet, en van mij hoeven we ook niet terug naar de tijd van het rode potlood, maar ik maak hierbij wel gebruik van mijn recht op een (geen-)stemverklaring: door problemen bij het elektronisch stemmen heeft de heer Barend van Leeuwen één stem te weinig gekregen bij de verkiezing van de rechtendocent van het jaar 2016.