Ga naar de inhoud

Monsieur Cannibale in de Spaghettikerk

De zomer is er om herinneringen te maken die je de winter doorhelpen. Om lering te trekken uit het slome ritme van de warme dagen. Ik las laatst ergens dat het ontzettend gezond kan zijn om af en toe eventjes helemaal niets te doen, want met nietsdoen kan de geest tot rust komen, om vervolgens tot grote hoogten te stijgen. Als onze hersencellen een tijd lang niets te doen hebben, gaan ze na een tijd als vanzelf opzoek naar een verzetje. Zo kan een groep nietsnuttende hersencellen bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat de Efteling racistische trekken vertoont, om vervolgens uit pure verveling de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes uit de grond te stampen. De Efteling wordt Racisteling, erg slim gevonden.

De SOS-strijders blijven anoniem omdat de mainstream media hun woorden verdraait

De attractie Monsieur Cannibale wordt gezien als een achterhaald en onderdrukkend stereotype, aldus de verhitte actiegroep. De strijders van SOS wensen anoniem te blijven, omdat de ‘mainstream media anders onze woorden verdraait’. Dan weet je wel hoe laat het is. Werkelijkheid? Een kindercarrousel, met in het midden een tweetandig monster met een sok op zijn hoofd, die in zijn enorme handen een nog groter ijsje vasthoudt, waar vrolijk een parasolletje uit steekt. De enige gelijkenis met de getinte mensversie is de huidskleur, maar zelfs die zit dichter bij die van een apenhuid. Te vergelijken met een kind die beteuterd naar haar nieuwe sportschoenen kijkt na de ontdekking dat een klasgenootje nét dat duurdere paar heeft gekregen, met die coole rooie strepen aan de zijkant. De juffrouw spreekt nog bemoedigend: Jouw schoentjes hebben ook strepen, die gele daar aan de voorkant, zie je?’, maar het mag niet baten. Er zijn weliswaar overeenkomsten te zien, maar het is simpelweg niet hetzelfde, hoe hard je ook je best doet om het te zien.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster eist erkenning van de Rechtbank in Groningen

Ander leuk voorbeeld van dingen die hetzelfde lijken, maar toch echt niet zijn: een nieuwe religie, die vandaag in de Groninger rechtbank om 14.30 uur wordt getoetst op rechtsgeldigheid. De aanhangers van dit geloof, ontsproten uit Nederlandse bodem, geloven in gelijkheid voor iedereen, en geen door bovenaf opgelegde regels. Na de dood zullen zij zich voegen bij hun geliefden in de stripperfabriek die in de hemelen zijt, omringd door vulkanen die bier spuwen. Dit officieel erkend genootschap, gedoopt tot Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is de ultieme aanklacht tegen de gevestigde orde en een mooi resultaat van een broeierig hoopje verveelde hersencellen. Ze houden op een ludieke manier de samenleving een spiegel voor door een foto met een vergiet op het hoofd op te sturen als pasfoto voor een identiteitskaart. Want, zo vinden zij, als er voor andere religies onderscheid wordt gemaakt in de regels die voor iedereen gelijk zijn, moeten zij ook hun relikwieën ten toon kun stellen. Zin om een leuke herinnering te maken deze zomer? Pak dan je vergiet uit de kast en marcheer door de straten van Groningen naar de rechtbank om de baldadige hersencellen van het kerkgenootschap van het Vliegende Spaghettimonster te backen!