Nait stemmen, nait soezen
Ga jij? Ik wel. Op weg naar Minerva kom ik er langs, dus kleine moeite. Het kost vijftien minuutjes. Gisteren las ik dat er een lage opkomst wordt verwacht.
Waarom wel of niet stemmen voor de gemeenteraad? Ik heb veel argumenten gehoord om niet te stemmen. Of eigenlijk, veel smoesjes. Een klein assortiment: geen tijd om me erin te verdiepen, interesseert me niet echt, het maakt toch niet uit of ik wel of niet stem, politici doen toch gewoon wat ze zelf willen, ik heb een drukke dag. Als Groningen de zandbak is waarin we met z’n allen zandkoekjes bakken en kastelen bouwen, dan is je stem één korreltje zand. Dat voelt misschien wat nietig.
Het is als samen opruimen, iedereen doet een beetje en zo verzet je flink wat werk. Samen schep je die zandbak zo leeg of vol. Bouw je een Groninger Forum of niet? Leg je wel of niet een nieuwe snelweg aan? Door te stemmen voor de gemeenteraad kun je je voorkeur uitspreken over je directe leefomgeving. Een aantal punten zijn specifiek van toepassing op studenten: piekuren, studentenhuisvesting et cetera. Je kunt overal stemmen: op het station, op de Hanze, de universiteit. En je krijgt er ruim de tijd voor: de stembureaus zijn open van half acht ’s ochtends tot negen uur ’s avonds.
De invloed die vele individuen samen kunnen hebben is groot. Je kunt dus wat veranderen. Of wil je dat dingen zo blijven zoals ze nu zijn? Dan is stemmen ook geen gek idee, want er staan vele ideeën te popelen om uitgevoerd te worden. Iedereen heeft een mening. Dat is de vloek en de zegen van mens zijn. We vinden graag ergens wat over. Die mening is van waarde en heeft het recht om gehoord te worden. Maar dan moet je hem wel uitspreken, anders is het moeilijk rekening houden met. Uiteindelijk is wel of niet gaan stemmen je eigen keuze. Dit is je kans om je te mengen in het gesprek en anders: nait stemmen, nait soezen.
Iedere week ventileert Marie van Linschoten, derdejaars Theatervormgeving, háár mening over lief, leed en leven van een student aan Academie Minerva.