Ga naar de inhoud

Oorlog op de Grote Markt

Het is je wellicht niet opgevallen maar de Grote Markt was gisteren bezet door militairen. Grote militaire voertuigen werden met veel bravoure tentoongesteld, maar toch moeilijk zichtbaar omdat de vehikels in schutkleur zijn geverfd. Eén onoplettende voorbijganger heeft al verontwaardigd een klacht ingediend bij de gemeente nadat hij zijn neus had bezeerd aan de loop van een gepantserde tank. Een bezorgde burger belde het stadhuis met de vraag of de oorlog was uitgebroken.

Hippe muziek moet jongeren warm maken voor tanks, granaten en het binnenwerk van een machinegeweer

Het 44-ste Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso had Groningen uitgekozen als locatie voor de jaarlijkse regimentsdag. Uit de speakers galmen schelle EDM-klanken, wat doet vermoeden dat deze tentoonstelling ook een beetje onderdeel is van de defensie-propagandamachine. Met ‘jeugdige’ muziek (niemand danst) wordt geprobeerd een jonge doelgroep te trekken, die dan als vanzelf geïnteresseerd raakt in tanks, handgranaten en het binnenwerk van een machinegeweer. Sommigen mogen op, of zelfs in, een tank plaatsnemen.
Met hun handjes vastgeklemd aan het stuur sluiten ze de ogen. De motor komt tot leven en brult oorverdovend. Met een beetje inbeeldingsvermogen zien ze zichzelf dan Noord-Korea binnenrijden om die papzak van een Kim Jong-un aan z’n voeten door te Pyongyang slepen.

Ze moeten die tanks op de hete-hertenjagers van Vindicat afsturen

Het Nederlandse leger kan erg positieve dingen verrichten, vooral als het om vredesmissies gaat. Toch word ik toch een beetje huiverig als het leger zich op zo’n populistische manier probeert te promoten. What’s next? Folders rondbrengen op middelbare scholen met de tekst ‘Word jij de nieuwe armyboy/girl?’Kom ons leger joinen dan, mag je lekker schieten.’ Dan worden het toch al snel Amerikaanse praktijken, terwijl wij onszelf er toch altijd om prijzen dat we met z’n allen zo lekker nuchter zijn gebleven.
Er zit misschien wel een zonnige zijde aan zoveel zwaar geschut op de Grote Markt. Het Vindicatgebouw zit namelijk best wel dichtbij. Prima afstand om af te leggen met een tank. Het wordt misschien toch eens tijd dat iemand verhaal gaat halen over de befaamde ‘Banga-lijst’ en de georganiseerde mishandeling. Iedereen lijkt de zaak een beetje de rug toe te keren. Vindicat beschermt haar leden, de universiteit trekt er z’n handen van af en de politie wacht tot er aangifte wordt gedaan. Zeker die smakeloze, puberale en haast hautaine houding van de hetehertenjagers mag niet onbestraft blijven. Ik zeg: rij met een tank die betonnen muren omver en nagel de schuldigen aan de muur. En wie protesteert wordt dan zonder pardon met allerlei gore lichaamsdelen over het kanon gesleept. Koekje van eigen deeg.