Ga naar de inhoud

Over de vloer bij… De marktmeester

Hoi allemaal! Mijn naam is Hylkje, een vierdejaars student Communicatie Vormgeving met een passie voor verhalen. Elke twee weken volg ik een student, docent of andere bijzondere Groninger om te kijken wat ze bezighoudt. 

7 copy (600x400)

Waarschijnlijk heb je, net als ik voor dit interview, de markt in Groningen onderschat. Schattige kraampjes en een breed assortiment voor een vaak studentikoze prijs…  Maar de markt is veel meer! Het is namelijk het grootste bedrijf van onze binnenstad. Ik stond vrijdagochtend om negen uur op de Vismarkt, en liep mee met Hans, één van de marktmeesters van Groningen.

6 (600x400)

Hans, wat is een marktmeester?
‘De marktmeester is verantwoordelijk voor de organisatie van de markt. In dit geval, de organisatie van de Grote Markt en de Vismarkt. We zorgen dat alle kraampjes een plek hebben, dat er genoeg aanbod voor de klanten is en dat de marktkoopmannen gewoon hun werk kunnen uitvoeren.’

Een tijd geleden was de markt nog het afvoerputje van producten

‘Daarnaast zijn we ook verantwoordelijk voor evenementen die op de markten worden gehouden. Je kunt je wel voorstellen dat we heel blij zijn met grote events in Groningen, maar die moeten natuurlijk ook op- en afgebouwd worden. Dat moet onze marktkoopmannen niet in de weg zitten. Zij moeten de volgende ochtend weer hun stekje kunnen opbouwen. Aan ons de taak om het allemaal zo te combineren en te organiseren, dat iedereen blij is.’

5 (600x384)

De markt in Groningen bestaat al zo’n 350 jaar. Is ‘ie veel veranderd?
‘Een tijd geleden was de markt het afvoerputje van producten. Alles wat niet goed genoeg was voor de winkel, kon je op de markt kopen voor een marktprijsje. Nu is dat wel anders. Het is de plek waar mensen de meest verse en diverse producten kunnen vinden. Van AVG, aardappels, vlees en groente, tot brood, van oosterse kruiden tot verse pasta en stroopwafels.’

Mensen zijn tegenwoordig bewuster met voedsel bezig, en dat is op de markt goed te zien

‘Wat we ook merken, is dat mensen tegenwoordig steeds meer naar de markt komen voor specifieke producten. Zo is er bijvoorbeeld een echte aardappelkraam waar je alleen aardappels kunt kopen, er is ambachtelijk vlees waarover de marktkoopman je alles kan vertellen, en honderden soorten kruiden die je niet snel ergens anders vindt. Mensen zijn tegenwoordig bewuster met voedsel bezig en dat is op de markt goed te zien. Eigenlijk is het marktassortiment van low-end naar high-end gegaan.
‘Wat je misschien ook niet wist, is dat de Vismarkt vroeger de voedselmarkt was. Op de Grote Markt vond je een groot scala aan kleding- en stoffenkraampjes. Voor stof lopen niet veel mensen meer warm, en kleding koop je in de winkel, dus de Grote Markt markt is aanzienlijk kleiner geworden. De kraampjes die er nog staan, staan er dan ook al een behoorlijke tijd. Ik denk dat de oudste vergunninghouder er al zo’n dertig jaar staat.’

4 (600x392)

En het publiek van de markt? Voornamelijk studenten en stadjers?
‘Dat is wel de grote doelgroep. Maar ook veel toeristen. Nederlandse markten zijn namelijk heel authentiek. Duitsers komen speciaal naar Groningen om onze markt te bezoeken. Voor verse groenten en fruit, voor de sfeer, en omdat ze iets soortgelijk in Duitsland niet kunnen vinden. Wat wel grappig is, is dat ze vaak geïnteresseerd zijn in onze limoenen! Geen idee waarom… Misschien zijn ze duurder of schaarser in Duitsland?’

3 (600x400)

Wat vind jij zo bijzonder aan de markt?
‘Ik denk dat veel mensen de markt onderschatten. Het is het grootste en best lopende bedrijf van onze binnenstad. Er wordt hier heel wat omzet gedraaid per jaar. We kunnen als stad balen dat de V&D en Bijenkorf weg zijn gegaan, maar als de markt verdwijnt hebben we pas echt een probleem!’

Tegen de tijd dat de markt open is, hebben de meeste marktkoopmannen en -vrouwen er al een halve werkdag opzitten

‘Ook heb ik ontzettend veel respect voor de marktkoopmannen en -vrouwen. Tegen de tijd dat de markt open is, hebben de meesten er al een halve werkdag opzitten. Opbouwen, uitstallen, klaarleggen… noem allemaal maar op. Als ze ’s avonds thuis zijn hebben ze meer uren gemaakt dan iemand gemiddeld in twee dagen doet. En dat de volgende dag weer.

1 (600x400)

En de perfecte markt? Hoe ziet die eruit?
‘Mijn perfecte markt? Ik denk dat we dan de hele Vismarkt vol zien met kraampjes, en op de Grote Markt meer evenementen. Tussen de beide markten de gezellige foodtrucks en als toevoeging op het assortiment lijkt het me toch leuk meer kleding te verkopen. Trouwens, de Mei-kermismarkt is misschien wel mijn favoriet! Dan staat de markt op het A-kerkhof, en met de bomen in bloei en de zon aan de hemel waan je je toch helemaal in Zuid-Frankrijk?’