Skeer! Als je geld opzij kúnt zetten, moet je dat zeker doen

Geld is een dingetje. In Skeer praten studenten over hun inkomsten en uitgaven. Communicatiestudent Anne (20) zet altijd een derde van haar loon opzij.

Waaraan geef je het meeste geld uit?

‘Kleding, make-up, sieraden, dat soort dingen. Ik woon nog bij mijn ouders en heb dus weinig tot geen vaste lasten. Ik geef wel om uiterlijk en vind het echt een uitje om te shoppen. Nadeel: hierdoor rolt het geld af en toe iets te snel mijn portemonnee uit.’

Wat is de origineelste manier waarop je geld in het laatje kreeg?

‘Vroeger, toen ik heel jong was, verkochten vriendinnetjes en ik weleens limonade en koekjes. Of dat echt iets opleverde? Geen idee. Ik denk dat het destijds meer iets uit verveling was of een idee van mijn moeder. Het zal geen vetpot zijn geweest, dat weet ik zeker.’

Houd je je kosten een beetje bij?

‘Jawel. Ik kan dat heel gemakkelijk bekijken in de app van mijn bank. Soms is het wel confronterend, haha. Daarnaast spaar ik ongeveer één derde van mijn loon, dat houd ik structureel bij. De ene maand is het wat minder dan de andere, omdat ik in de horeca werk en geen vaste uren heb. Doordat ik het goed bijhoud, heb ik genoeg overzicht.’

Wat is op dit moment je grootste geldstruggle?

‘Ik moet eerlijk bekennen dat ik op dit moment geen geldproblemen heb. Wanneer ik op kamers ga, zal dat anders zijn. Dit jaar woon ik nog thuis, maar wie weet: volgend jaar wil ik wel op zoek naar mijn eigen plekje.’

Wat is de skeerste actie die je ooit ondernam?

‘Letterlijk al mijn zakken en hoekjes in mijn kamer rondgaan op zoek naar losse euro’s. Dat was echt wel een beetje een hopeloze actie. Maar uiteindelijk vond ik nog een paar euro ook.’

Heb je een ultieme bespaartip?

‘Mijn systeem werkt erg goed: dus, zet altijd een deel van je loon apart. Dan ben je minder geneigd om dat geld uit te geven. Ik ben me er uiteraard van bewust dat dit niet voor iedereen haalbaar is, maar als je de mogelijkheid hebt: vooral doen!’

 

Maandelijkse uitgaven

Kleding en vrije tijd:        400 euro
Abonnementen:               40 euro
Telefoon:                          50 euro
Zorgverzekering:             110 euro

Totaal uitgaven:              € 600

Maandelijkse inkomsten

Lening/stufi:                     200 euro
Loon:                                 900 euro
Zorgverzekering:             110 euro

Totaal inkomsten:           € 1210

Verantwoording. Het gesprek met Anne vond ruim vóór het studiejaar 2023-’24 plaats. Dat betekent dat haar (financiële) omstandigheden waarschijnlijk zijn gewijzigd (al was het maar vanwege de inflatie).

Foto: Sasun Bughdaryan