Skeer! Ik heb een keer een tientje van mijn broertje gepikt, superzielig

Geld is een dingetje. In Skeer praten studenten over hun inkomsten en uitgaven. Timo (21) heeft geen geldstress.

Waaraan geef je het meeste geld uit?

‘Ik weet het niet zeker, maar ik heb het idee dat ik heel veel geld uitgeef aan uitgaan, uit eten en… nou ja, ik ga graag met mijn vrienden de stad in. Daar ben ik ook student voor, denk ik dan.’

Wat is de meest originele manier waarop je geld in het laatje kreeg?

‘Heitje voor karweitje? Volgens mij heb ik dat vroeger weleens gedaan, verdiende ik hooguit een paar euro op een dag mee, hoor. Naast mijn studie werk ik bij de Albert Heijn en dat doe ik eigenlijk al sinds mijn zestiende. Hoge kosten heb ik niet, want ik woon nog bij mijn ouders. Tot nu toe kan ik het prima redden met mijn inkomen. Ik leen wel een beetje, zodat ik ook nog van het studentenleven kan genieten.’

Houd je je kosten een beetje bij?

‘Een beetje, ik probeer tenminste tweehonderd euro per maand te sparen, maar voor de rest houd ik me er niet echt mee bezig.’

Wat is momenteel je grootste geldstruggle?

‘Op dit moment ervaar ik nog niet heel erge geldstress, maar mijn contract is helaas niet verlengd. Ik zoek dus een ander baantje, iets wat ik makkelijk kan combineren met mijn studie.’

Wat is de skeerste actie die jij ooit hebt ondernomen als student?

‘Ik wilde een keertje met mijn vrienden naar de bioscoop. Zoals je misschien wel weet zijn de snacks daar belachelijk duur en ik zat nogal krap. Ik heb toen tien euro uit de spaarpot van mijn broertje gepakt. Echt superzielig. Toen ik thuiskwam heb ik het ook direct opgebiecht. Ik voelde me gelukkig wel schuldig.’

Heb je een ultieme bespaartip?

‘Omdat ik nog thuis woon heb ik misschien makkelijk praten, maar het helpt enorm als je een deel van je loon apart zet, meteen wanneer het geld binnenkomt. Aan dat deel probeer ik dan ook echt niet aan te komen. Ook al kun je maar een klein beetje wegzetten, alle kleine beetjes helpen.’

Maandelijkse kosten
Kleding en vrije tijd:        300/400 euro
Abonnementen:                 55 euro
Telefoon:                            35 euro
Zorgverzekering:              110 euro
Totaal uitgaven:             € 600

Maandelijkse inkomsten
Lening/stufi:                       300
Loon:                                  580
Zorgverzekering:                120
Totaal inkomsten:         € 1000


Verantwoording. Het gesprek met Timo vond plaats in het studiejaar 2022-’23. Dat betekent dat zijn (financiële) omstandigheden waarschijnlijk zijn gewijzigd.

Foto (fragment): Michelle Henderson