Ga naar de inhoud

Pre-master in de uitverkoop

Er zijn van die momenten dat je je bijna opgelicht voelt door je onderwijsinstelling. Afgelopen september begon ik aan het pre-masterprogramma Rechten. Hiervoor betaalde ik de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) 2976 euro. Een hoge prijs, maar ik had het er voor over. Dat geld noem je trouwens geen collegegeld. Het is een vergoeding, want officieel is de pre-master geen opleiding, maar een hele lange toelatingstest.
Bijna drieduizend euro, dat is veel geld, maar het programma biedt wel een voordeel: als het een student niet lukt om alle zestig punten in één jaar te halen, mag hij er een jaar langer over doen, zonder bijkomende kosten. Dat is een geruststellende gedachte.

Wie houdt er nou rekening mee dat het collegegeld OMLAAG gaat?

Een vriendin vertelde me vorige week dat de vergoeding die studenten voor een pre-master moeten betalen, volgend jaar zal dalen. Studenten die in september 2017 beginnen betalen slechts 2006 euro. Je kunt je wel voorstellen dat ik erg verbaasd was, 970 euro minder voor precies hetzelfde onderwijs. 970 euro, bijna de helft van het wettelijk collegegeld. Waarom de RUG het bedrag verlaagt is me niet duidelijk. Natuurlijk ben ik hartstikke blij voor toekomstige studenten, en zeker voor degenen voor wie de hoge kosten een belemmering zijn om aan het programma te beginnen.
Ik voel me daarentegen genaaid. Wie houdt er nu rekening mee dat het tarief wordt verlaagd? En dan ook nog eens met zo’n enorm bedrag? Wat is hier aan de hand? Eén van de zekerheden in het leven is dat alles ieder jaar duurder wordt, een andere is dat alle onderwijsinstellingen de bedragen elk jaar omhoog gooien.

Hoe oneerlijk ook, en hoezeer ik ook gelijk heb, ik zal het waarschijnlijk niet krijgen

Nu ik erover nadenk… Als ik een jaartje was gaan werken en pas in 2017 zou beginnen aan de premaster had ik bijna duizend euro verdiend. Jammer dan, pech gehad, zou je kunnen zeggen, maar dit is toch niet eerlijk? De premasterstudenten van 2017 betalen straks een derde minder voor precies hetzelfde programma.
Kan het recht me helpen? Gelijke gevallen moeten gelijk worden behandeld, volgens het gelijkheidsbeginsel. Elke overheidsinstelling moet zich houden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Het gelijkheidsbeginsel is één van die beginselen. De RUG wordt gesubsidieerd door de overheid, valt onder de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en voert overheidstaken uit. Dus wat mij betreft zijn ze onderdeel van de overheid en dus gebonden aan deze algemene beginselen.
Hoe oneerlijk ook, en hoezeer ik ook gelijk heb, m’n gelijk zal ik waarschijnlijk niet krijgen. Als de RUG mij compenseert, staat m’n hele pre-masterklas voor de deur met dezelfde eis. En ik hoorde één van m’n studiegenoten al zeggen. ‘We zijn geen onderdeel van de overheid, maar een private instelling en die zijn niet gebonden aan die beginselen.’ Ze zou weleens gelijk kunnen hebben. Recht is iets anders dan rechtvaardigheid. Voor rechtvaardigheid moeten we een beroep doen op de menselijke kant van de RUG. Dus, beste RUG, ik zou het supersympathiek vinden als u de pre-masterstudenten van 2016-2017 een beetje tegemoet zou willen komen. Maar een uitleg over waarom de pre-master in de uitverkoop is gedaan, zou ook al wat zijn.

Foto: Gerard Stolk