Samenvatting.

Bij verschillende hogescholen en universiteiten in het hele land zijn de tentamens volop aan de gang. Universiteitsbibliotheken zitten vol. De studieboeken worden op en top gebruikt. Sommige worden nu pas uit het plastic gehaald, maar dat mag de pret niet drukken.
De gemiddelde student koopt weleens samenvatting. De een slaat z’n slag bij Stuvia, de ander heeft een abonnement op StudeerSnel. Nu weet je dat je met samenvattingen risico loopt. Je weet nooit of de samenvatting helemaal klopt, maar ach, je vertrouwt erop dat je medestudent de kern te pakken heeft.

Hoezo compleet? Er stonden maar 30 van de 42 verplichte arresten in

Er is ook een andere manier om aan samenvattingen en uittreksels te komen. Voor twee vakken kocht ik deze tentamenperiode een boekje van Capita Selecta. Deze boekjes kun je gebruik je voor tentamentrainingen. Ik heb een keer een prima training bij Capita Selecta gevolgd, dus ik had goede hoop. Zeker omdat de boekjes niet heel goedkoop zijn, zeg maar duur. Zes euro vijftig voor niet-leden van de Juridische Faculteitsvereniging.
De twee boekjes bestonden uit een overzicht van alle verplichte arresten, aangevuld met oefenmateriaal. Toen ik vorige week bezig was met leren voor mijn tentamen Burgerlijk Procesrecht 1, pakte ik het boekje erbij. Hoezo, compleet? Er stonden maar 30 van de 42 verplichte arresten in. Als ik dat geweten had, had ik het boekje misschien niet eens gekocht. Zo zie je maar, ik kocht iets omdat ik de organisatie die erachter zat vertrouw. Naïef? Kan zijn, maar, hé, we hebben het hier niet over een louche tweedehands-autohandelaar, maar over Capita Selecta van de universiteit.
Misschien is het een idee om dergelijk materiaal van een keurmerk te voorzien. Die dingen zitten op voedsel en op bijna elk ander product dat in winkels wordt verkocht, dus waarom niet op uittreksels en ander oefenmateriaal voor tentamens? Hoogstwaarschijnlijk is dit een droom. Toch zou ik er extra geld voor overhebben als ik een garantie zou krijgen dat oefenmateriaal over de stof gaat die men zegt te behandelen. Misschien een idee voor start-up. Wie voelt zich geroepen?