Ga naar de inhoud

Sinterklaas, leg dat maar eens even uit

Bijna 5 december! Dus Sinterklaas. Tot nu toe niet gevierd met de theaterafdeling, maar nu we een Italiaanse uitwisselingsstudente in ons midden hebben, kunnen we het niet laten.

Om direct maar een idee van deze Nederlandse traditie mee te geven zijn de hoofdingrediënten van onze viering eten en drinken. Jezelf volduwen met voor de feestdagen aangepast junkfood mogen we natuurlijk niet overslaan.
Hoe leg je schoentje-zetten logisch uit? En dat de Goede Sint niet op een vliegende arrenslee komt, maar met een boot uit Spanje, en toch eigenlijk uit Turkije?
Na de uitleg over Black Pete ontkomen we niet aan de inmiddels ook al traditionele Pietendiscussie. Vinden we het wel of geen racisme? Is het een sprookje? En ja, de Nederlandse actualiteitenprogramma’s vullen zich met dit onderwerp. Terecht of onterecht? In ieder geval genoeg te vertellen en uit te leggen.
Sinterklaas is dus iets anders is Santa Claus ondanks dat het ongeveer hetzelfde klinkt.
Het uitleggen van wat Sinterklaas nu precies is, blijkt zo makkelijk nog niet. De man met de baard heet Sinterklaas, het feest zelf ook, dan zit er nog een historisch verhaal aan vast et cetera, et cetera. Terwijl ik het uitleg bedenk ik me dat ik zelf allang de draad zou zijn kwijtgeraakt, ware het niet dat ik deze gekte al zesentwintig keer heb meegemaakt.
Soms voel ik een tikkeltje schaamte. Want in het Nederlands zijn woorden als Zwarte Piet en de roe onderdeel van het decemberjargon. Maar wanneer ik het in het Engels uitleg, klinkt het toch net anders en geeft het een nare bijsmaak.
Los van alle discussie gaat het Sinterklaas vieren bij ons om gezelligheid. Wat ook al weer zo’n onmogelijk uit te leggen Nederlands fenomeen is. Gezelligheid en een flinke hoeveelheid eten om alvast een bodem te leggen voor kerst. En er was ook nog iets met Sinterklaaswodka, dat een interessante nieuwe traditie belooft te worden. Wodka… dat zal zeker helpen om schaamtedrempels te slechten. Nu al heb ik in één of andere hoek het woord zaklopen horen vallen. Al met al is het maar de vraag of onze inmiddels geliefde Italiaanse medestudent een representatief beeld van de goedheiligman voorschotelen.
Koekoek!