Student krijgt meer steun, maar meer geld is er niet bij
Wie een Strategische Agenda schrijft met de titel Houdbaar voor de Toekomst, hoeft niet te rekenen op al te veel lezers onder studenten. Toch heeft minister Ingrid van Engelshoven wat leuks voor ze in petto. Maar meer geld… nee, dat niet.
Als het aan Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven ligt, krijgen studenten veel steun bij de zoektocht naar een hun op het lijf geschreven opleiding in het hoger onderwijs.
In Houdbaar voor de Toekomst, Strategische Agenda voor Hoger Onderwijs en Onderzoek, schetst ze het hoger onderwijs van de nabije toekomst als een soortement walhalla.
Het onderwijs zal voor iedere student op een passende leest zijn geschoeid. Nieuwe studenten belanden, al dan niet geholpen, zo snel mogelijk op de juiste plek. Iedereen die zich aan de poort meldt, zal zich breed ontwikkelen. Alle studenten mogen vrijwel onbeperkt genieten van het totale onderwijsaanbod dat in de regio voorhanden is.
Studenten bepalen zelf hoe ze de flexibele leerpaden bewandelen
Studenten krijgen volop mogelijkheden om door te stromen. Overal liggen flexibele leerpaden die zijn betegeld met modules die afzonderlijk te volgen zijn. De studenten bepalen zelf hoe ze die paden bewandelen. Kalm aan doen of sprintjes trekken, dat maken studenten zelf uit. Ze mogen een tussenstop nemen als ze dat willen. Het is onderwijs dat aantrekkelijk is voor jong en oud.
Nog beter dan nu het geval is, zal het onderwijs van de toekomst aansluiten op de arbeidsmarkt. Het werkveld zal nauw betrokken zijn bij onderwijs én onderzoek. Waar nu nog weleens deuren gesloten zijn, zal onderwijs topprioriteit zijn in de plannen voor regionale ontwikkeling. Ook leuk voor hbo-studenten: na de bachelor kunnen ze een master aan de hogeschool volgen, onderzoek doen en uiteindelijk zelfs doctor worden.
Het woord studiebeurs komt in Houdbaar voor de Toekomst niet voor
Als er één woord is waarin de Strategische Agenda van Van Engelshoven kan worden samengevat, dan is het samenwerking. Instellingen moeten de handen ineenslaan. Concurrentie is verleden tijd. Althans, daar waar het gaat om het binnenhalen van studenten. Van Engelshoven draagt een steentje bij door het bekostigingssysteem minder afhankelijk te maken van het aantal studenten.
Het woord studiebeurs komt in Houdbaar voor de Toekomst niet voor. De felbegeerde herinvoering van de beurs ligt kennelijk niet in het verschiet.
Jammer, vinden de landelijke studentenbelangenorganisaties, die al met al niet staan te juichen voor de vergezichten van de minister.
‘Minister negeert financiële drempel die studenten ervaren’
Voorzitter Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond denkt zelfs dat de plannen het hoger onderwijs niet toegankelijker zullen maken. ‘Ons onderwijs is met de invoering van het leenstelsel onbetaalbaar geworden. Deze Strategische Agenda negeert de financiële drempel die veel studenten ervaren.’
Ook voorzitter Kees Gillesse van het Interstedelijk Studenten Overleg is teleurgesteld. ‘Als we een kenniseconomie willen blijven zijn extra investeringen in het hoger onderwijs hard nodig. Die blijven in deze strategische agenda helaas uit.’
Photo by Salvatore Ventura on Unsplash