Ga naar de inhoud

Studenteneiland

Tegenwoordig heb ik geen televisie meer. De tv in de GK was van mijn huisgenootje en toen zij weg ging, nam ze hem helaas mee. De stofzuiger ook, maar die staat lager op mijn prioriteitenlijstje. Nu is er paniek. Zaterdagavond. Wie is de Mol? Dat wil je weten en dat moet je zien. Gelukkig ben ik niet alleen in Groningen en tot nu toe is het me gelukt om geen aflevering te missen. Dit brengt mij op het volgende: hoeveel studenten wonen er wel niet in onze prachtige stad? Of eigenlijk in heel Nederland?

Samen studeren, samen tentamens maken, samen een biertje doen, alles op het strand

We zitten zo verspreid over de wereld, zou het niet veel mooier zijn om allemaal dicht bij elkaar te wonen? Alle studenten bij elkaar, zonder burgers. Eén groot Terschelling, maar dan met móói weer. Een eiland waar we allemaal samen kunnen zijn. Samen studeren, op het strand. Samen tentamens maken, op het strand. Misschien zelfs wel samen een biertje doen, op het strand.
De afleiding van zon en cocktails zouden misschien wel een goede uitwerking hebben. Ik las laatst dat je juist door afleiding leert je te concentreren. Dat wil ik prima proberen als die afleiding strand en zon inhoudt. Ik zie het eiland al voor me.

Na de middelbare school neem je afscheid van je ouders en vertrek je naar studenteneiland om daar volwassen te worden

Alle faculteiten en schoolgebouwen bij elkaar. Grote studieruimtes, waar je niet per se om half negen voor de deur hoeft te staan voor een studieplek. Colleges verspreid over de dag, zodat je tussendoor even kunt zwemmen in zee. Grote feesten op het strand met kampvuren en bier. Misschien wel bootcamp-sessies op het strand, om in shape te blijven. Zie het zo dat je na de middelbare school afscheid neemt van je ouders en naar het studenteneiland vertrekt, om daar volwassen te worden. Dan kom je terug als een afgestudeerde, volwassen, zelfstandige man of vrouw. Je wilde haren laat je achter op het eiland, op het strand. En dan de wijde wereld in. Misschien zouden er zelfs leuke televisieprogramma’s over gemaakt kunnen worden. We kunnen ook gewoon twintig studenten op een onbewoond eiland dumpen en kijken wat ze doen. Ik zit vol ideeën. Misschien moet ik maar minister van Onderwijs worden. Of televisiemaker. Maar nu moet ik eerst op zoek naar een goedkope tv.