Studie-abonnement
Mijn schoonmaakster heeft een hbo-diploma. Met het poetsen bij mij en andere luie dertigers bekostigt ze haar schakeljaar aan de universiteit. Een beetje beschamend vond ik het eerst wel, iemand betalen voor werk dat ik prima zelf kan doen, maar ondertussen beschouw ik het als één van mijn betere bestedingen. Voor elk uur dat ik werk, koop ik twee uur van haar tijd, waarin ze drie keer zo efficiënt schoonmaakt als ik. Oftewel vijf uur vrijheid per week gecreëerd.
Geld uitgeven heb ik moeten leren. Als kind kreeg ik nooit een Magnum op het strand omdat een heel pak ijsjes in de supermarkt evenveel kostte. Zonde, vonden mijn ouders. Op mijn beurt wees ik als eerstejaars m’n vrienden op het feit dat ik een sixpack kon halen voor de prijs van een biertje in de kroeg. Toen een vriendin naar een pannenkoekenrestaurant wilde en ik aangaf thuis voor een fractie van de kosten een hele stapel voor haar te kunnen bakken, lachte zij me uit. Ik zou het wel goed met haar oma kunnen vinden. Op dat moment evalueerde ik mijn keuzes. Wat had mijn zuinigheid me gebracht?
Ik heb geen moment spijt van het geld dat ik leende om te studeren. Ook niet van het aanzienlijke deel dat opging aan bier en vakantie.
Het merendeel van de studenten aan wie ik lesgeef woont niet op kamers. Te duur, vinden ze. Doodzonde. Hetgeen je leert door op jezelf te wonen is een stuk waardevoller dan wat ik tijdens college vertel. Zoek een baantje. Help luie mensen schoonmaken, verhuizen of hun fietsband plakken, of leen tegen de bizar lage rente van de staat.
Ik pleit tegen het lenen voor onnodige zaken als een telefoon, tv of auto. Maar ik heb geen moment spijt van het geld dat ik leende om te studeren. Ook niet van het aanzienlijke deel dat opging aan bier en vakantie.
Ik lach om mijn schuld, letterlijk. Met een glimlach zie ik elke maand die 150 euro van m’n rekening verdwijnen terwijl me al het moois waaraan ik het besteedde te binnen schiet. De aflossing van mijn schuld is zeer betaalbaar abonnementsgeld op herinneringen.
Davey Schippers is docent op het Instituut voor Communicatie, Media & IT