Skip to content

Suriname is hot

Nederlandse Hanze-studenten die geen Engels spreken (ze zijn er) en studenten die worden opgeleid voor een typisch Nederlands werkveld kunnen toch stagelopen in het buitenland. Wat dacht je van Suriname?

De politieke betrekkingen tussen Suriname en Nederland zijn al tientallen jaren koel. Maar dat heeft niet geleid tot een verkilling van de verhoudingen tussen de inwoners. Integendeel, die banden zijn heel warm (om niet te zeggen: hot). Alle Surinamers hebben wel familie in Nederland en Nederlanders gaan graag op reis in het Zuid-Amerikaanse land dat meer dan drie eeuwen onder Nederlands bestuur stond (van de verovering in 1667 tot de onafhankelijkheid in 1975).
Suriname is goedkoop en door het goede openbaar vervoer en betaalbare taxi’s is het land goed te bereizen. Het zonnige klimaat en het natuurschoon maken van Suriname een aantrekkelijk land voor studenten.

Suriname is vooral een populair stageland voor studenten sociale studies en communicatie

Het Bureau Buitenlandstages (BBS), dat studenten van een kleine twintig opleidingen helpt bij de zoektocht naar een stage in het buitenland, heeft ervaren dat Suriname ook een uitkomst is voor Hanze-studenten die de Engelse taal niet machtig zijn. Voor hen is Suriname het ideale buitenland, want je kunt er met Nederlands goed uit de voeten.
Dit studiejaar lopen er dertig Hanzestages in Suriname. Vooral studenten sociale studies en communicatie kiezen voor het land, de Nederlandse taal vergemakkelijkt de contacten met hun doelgroepen, patiënten en cliënten. Ook studenten HBO-Rechten en Sociaal-Juridische Dienstverlening kunnen aan de slag in een voor hen heel herkenbaar rechtssysteem bij notariskantoren, advocatenpraktijken en de reclassering.

marius-cadeau

Schurman Advocaten en Incasso aan de Watermolenstraat in Paramaribo is een belangrijk stageadres. Eigenaar Humphrey R. Schurman bedacht een slimme formule: om de paar jaar gaat er in ruil voor de Nederlandse stagiairs een personeelslid van Schurman voor bijscholing naar Nederland. De werkgever vergoedt het ticket en het zakgeld, Bureau Buitenlandstages regelt en betaalt de huisvesting in Groningen. En, niet onbelangrijk in de Groningen en omstreken, BBS zorgt voor een fiets.
Dit najaar viel Mathew Schurman, neef van de eigenaar en hoofd van de incassoafdeling, als derde personeelslid in de prijzen voor een trip naar Nederland. Hij kwam gewapend met winterjas, muts, sjaal en handschoenen voor vier weken naar Groningen. BBS (voor even Bureau Binnenlandstages dus), het Instituut voor Rechtenstudies van de Hanze en de Landelijke Associatie van Gerechtsdeurwaarders regelden een stage voor Mathew bij BOS Incasso in Groningen.


In december was BBS-coördinator Marius Bremmer (foto: de man met bril en baard) in Suriname. Ten overstaan van het personeel van de incasso-afdeling van Schurman, en in het bijzijn SJD-stagiaire Janine Lübbers (op de foto de derde van links), kreeg hij een cadeautje als dank voor het regelen van Mathew Schurmans bijscholing en verblijf in Groningen.