Ga naar de inhoud

Taboe in Zweden: de zwerverlook

Ik voelde me altijd erg op mijn gemak in Groningen. Je kon in je pyjama naar de supermarkt, als je door de stad liep zag je altijd wel een paar verklede mensen en als ik naar de kroeg ging, kon dat gewoon in spijkerbroek en sneakers. In Zweden is dat niet zo. Gisteren ging ik een pizza halen bij het afhaalrestaurant (aan thuis bezorgen doen de Vikingen niet). Superlekker trouwens, met ham. Ik was een beetje brak en besloot dat ik er prima in een legging met een shirtje heen kon wandelen. Het was maar 800 meter, dus ja. Mensen keken naar me. Niet even vluchtig, maar echt staren. Blijkbaar moet je er normaal uitzien, zelfs bij de plaatselijke Hasret (helaas hebben ze niet een echte Hasret).

Geen hakken, dus, maar ook geen teenslippers, daarmee kon ik écht niet de kroeg in

Mensen stappen in supermooie kleren en dragen zelfs hakken. Nu ben ik van mezelf al best wel lang. Bijna een reus. Stel je voor dat ik ook nog hakken zou dragen. Sowieso wordt het dan lastig om een man te vinden die langer is. Dat is nu soms al lastig.
Geen hakken, dus, maar ook geen teenslippers. Die konden niet, kreeg ik te horen toen ik daarmee de kroeg in wilde. Nu is dat ook wel zelfbescherming, stel je voor dat ik in glas trap. Dat zou namelijk wel wat voor mij zijn. Maar het gaat me om het principe. Ik ben het niet gewend dat ik me netjes moet aankleden om te drinken. In Groningen tolereert men de zwerverlook. Ik kan niet meer op twee handen tellen hoe vaak ik in een semi-pyjama in de kroeg heb gestaan in Groningen. Mensen accepteerden dat gewoon.

De meisjes in mijn college zien eruit zoals ik naar een sjiek feestje zou gaan

Als ik naar de dichtstbijzijnde supermarkt wil, is dat een dikke vijf minuten lopen. Prima. Dan kan best nog even voor het slapen gaan, als je je goede outfitje al hebt uitgedaan. Zou je denken. Zelfde verhaal als met de pizza: mensen staarden. Ik voelde me underdressed.
De meisjes in mijn college zien eruit zoals ik naar een sjiek feestje zou gaan. In paniek ben ik naar de H&M gerend om wat extra shirtjes te halen. Daar schuilt alleen wel een gevaar in: je betaalt hier met je credit card. We noemen het ook wel de magic card. De bankafschriften komen pas later. De 28-ste wordt er weer wat afgeschreven. Ben benieuwd naar de schade. Ik oog inmiddels een beetje beter, maar nu ziet m’n bankaccount eruit als een zwerver.