Ga naar de inhoud

Vamos al Loppersum con el elektrische deelauto!

Op het eerste gezicht zou je het misschien niet zeggen, maar Loppersum lijkt in sommige opzichten best op een willekeurig dorp in Spanje. Tenminste, dat stelt Hanzestudent Quintin Martinus (25) na zijn onderzoek over het delen van een elektrische auto in landelijke gebieden in Nederland. 

Voor zijn masteropleiding International Business and Management had Quintin het fabuleuze Loppersum als case study. Uit zijn onderzoek blijkt dat Loppersumerianen het delen van een elektrische auto absoluut zien zitten. Voor zijn research vergeleek hij de reacties van mensen uit Loppersum met klanten van Zipcar, een Spaans bedrijf dat al gebruik maakt van elektrische deelauto’s. En wat bleek? De mobiliteit in een dorp als Loppersum lijkt ongelooflijk veel op die van de Spaanse aanbieder. Veel inwoners hebben een auto nodig en gebruiken die regelmatig, maar het gaat om relatief korte ritten.

Ze willen wel een auto, maar willen er niet volledig voor betalen

Met name inwoners boven de 55 jaar zijn er voor te porren. ‘Uit onderzoek blijkt dat deze mensen de auto met name recreatief gebruiken. In deze leeftijdsgroep heb je meer mensen die part-time werken en daardoor niet elke dag de auto nodig hebben. Ze willen dan wel een auto, maar willen er niet volledig voor betalen,’ legt hij uit. ‘Voor deze mensen is het interessant om een elektrische deelauto te gebruiken’. Oftewel, Hollandse krenterigheid die tot duurzaamheid leidt.

Studie
Zelf kijkt Quintin erg tevreden terug op zijn onderzoek, en dat terwijl hij eigenlijk per toeval op zijn onderwerp terecht kwam. ‘Ik zocht al een tijdje naar een goed onderwerp, maar van de onderwerpen die er stonden, sprak niks mij aan’ vertelt hij. Via de krochten van de Hanzewebsite kwam hij uiteindelijk op een link terecht die het onderwerp aanbood. ‘Het stond wel op de website, maar het was zo moeilijk te vinden. Dat is best gek nu ik er zo over nadenk’.

Hollandse krenterigheid die tot duurzaamheid leidt

Andere studenten kan hij van harte aanraden om onderzoek te doen naar duurzaamheid. ‘Het is niet alleen belangrijk, maar je doet ook hele handige connecties op,’ benadrukt hij. Zelf is Quintin hier het levende voorbeeld voor. Momenteel werkt hij als data- en business-analist bij MobiNoord, een start-up bedrijf dat bezig is met deelauto’s in Noord-Nederland. ‘Mijn onderzoek wordt nu als basis gebruikt. Niet normaal tof!’