Ga naar de inhoud

Verantwoord reflecteren

Opleiding 1: schrijf 28 pagina’s over wat mij mij maakt. Column: in 300 woorden uitleggen waarom dat een uitdaging wordt. Opleiding 2: in reflectieverslagen vertellen waarom ik dat als een uitdaging zie. Sociaal leven: aan talloos veel klasgenoten verklaren waarom ik die uitdaging aanga met mezelf.
Twee studies tegelijkertijd doen valt me vies tegen. Ik begon met Toegepaste Psychologie omdat ik zo misselijk en moe was van mezelf en het nooit meer hoeven presteren dat ik mezelf een uitdaging bood.

Verantwoord sociaal gedrag, ik was het een beetje verleerd

In mijn calculatie was ik echter het aspect plezier vergeten. Op Facebook tref ik vaak van die driehoeken aan, waarin dan in elke hoek een aspect uit het leven staat, bijvoorbeeld: ‘Studie, Slaap en Socialiseren. Kies er twee.’ Ik had het antwoord altijd paraat, maar nu ik het naar mijn zin heb en stiekem mijn sociale rol enorm waardeer, ligt het antwoord niet meer voor de hand. Naast een tweede studie is er een derde: verantwoord sociaal gedrag vertonen. Dat was ik verleerd. M’n klasgenoten helpen ontzettend goed, hoor. Maar in mijn prestatiedrang schuilt voor mijn gevoel alleen maar de confrontatie met mijn onkunde. Papa zei ooit: ‘Telkens als je wat nieuws leert, is er meer waarvan je niets weet.’
28 pagina’s vullen over mezelf, terwijl ik nog zoekende ben naar de ultieme samenstelling van de drie aspecten in zo’n facebookdriehoek. Wat is wel van belang en waarom doet iets er voor mij toe? En dan ineens de gedachte: hoe zorg ik ervoor dat mijn ik zo boeit dat ik er een klein boekwerkje van kan maken?
Uitleggen waarom ik die uitdaging met mezelf aanga, heb ik nu in 300 woorden gedaan. Je hebt alles gelezen, dus ik kán iemand boeien tot het einde. Twee vliegen in één klap. Nou maar hopen dat in de reflectieverslagen 28 pagina’s mij aan het licht komen.