Waarom Thomas de omgekeerde overstap maakte, van uni naar hbo
Een opvallende overstap. Thomas begon ná zijn bachelor aan de RUG aan de opleiding Elektrotechniek op de Hanze.
Brak maar vrolijk hangen Thomas Jensma (23) en zijn vrienden om tafel in de Van DoorenVeste. Ze hebben niet echt wat te doen, dus bivakkeren ze hier. Thomas voelt zich thuis op de Hanze, helemaal nu hij ook een baan heeft bij de Makerspace. ‘Ik ben hier eigenlijk heel vaak’, zegt hij.
Op een steenworp afstand van de Van DoorenVeste staat het gebouw van de studie Kunstmatige Intelligentie (KI) van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook daar weet Thomas goed de weg, want in dit gebouw deed hij zijn bachelor. ‘We zaten met veel mensen in van die grote zalen’, weet Thomas nog goed. ‘Je kon achter je computer verdwijnen om potjes te spelen met vrienden.’ Lekker makkelijk, maar het anonieme trok Thomas helemaal niet zo aan. Hij kwam alleen voor colleges naar de campus en ging naar huis zodra die voorbij waren.
Op de automatische piloot rolde Thomas de collegezaal binnen
Toen Thomas net begon aan de middelbare, bouwde hij al alles wat los en vast zat: van lampen tot computers en printers. ‘De toepassing van Kunstmatige Intelligentie, dus zelf programmeren en maken, dat leek me het leukst.’ Hij deed vwo en zijn vrienden gingen allemaal naar de uni. Tja, dan rol je met je diploma bijna op de automatische piloot de collegezaal binnen. Dat hbo ook een optie was, kwam überhaupt niet in Thomas op.
In het eerste jaar merkte Thomas al dat de KI-studie veel te theoretisch voor hem was. ‘Ik hoopte dat het tweede jaar praktischer zou worden, maar dat gebeurde niet.’ Andere studenten leken het praktische werk veel minder te missen. Zij konden zich beter vinden in de brede theoretische insteek. Psychologie, filosofie, taalwetenschappen, dat waren niet echt Thomas’ ding.
Thomas bouwt instructables, zijn eigen pingpongballenlamp bijvoorbeeld
Hij had ook weinig contact met andere studenten. Eén goede vriend had hij, daar werkte hij veel mee samen. Die vriend switchte op een gegeven moment naar Elektrotechniek aan de Hanze. Maar zelfs toen dacht Thomas er nog niet aan om hem daarin te volgen.
Thomas zocht tijdens zijn studie zelf maar de praktijk op. Hij bouwde allerlei instructables: projecten met allemaal technische snufjes. Zo ontwierp hij zijn eigen lamp van pingpongballen. De grote lichtgevende bal bestaat uit allerlei kleine pingpongballen die elk van kleur kunnen veranderen.
Aan doorzettingsvermogen ontbrak het Thomas ook niet. Die bachelorstudie rondde hij af. ‘Pff’, puft hij, ‘de scriptie ging met moeite, maar het is gelukt.’ Spijt heeft hij er niet van, maar zijn middelbare school had het hbo volgens hem wel meer als optie kunnen benoemen en aanprijzen.
Elektrotechniek, wat was dát een goede keuze
Vol goede moed schreef hij zich in voor twee andere studies aan de RUG, maar dat was het ook niet. Hij nam een tussenjaar en ging zich oriënteren op Elektrotechniek.
Er is een universitaire opleiding in Eindhoven, maar daar had Thomas geen zin in. Hij had immers al van alles opgebouwd. ‘In Groningen kan ik alles doen wat ik wil, van sporten en studeren tot uitgaan.’
Dus schreef hij zich in voor Elektrotechniek aan de Hanze. En wat was dat een goede keuze, vertelt hij. ‘Ik heb het heel erg naar mijn zin!’ Hij heeft een grote groep vrienden, waarmee hij vaak nog een uurtje chilt na afloop van de les.
Misschien zou hij qua theorie meer aankunnen dan de opleiding aanbiedt, maar daar ben je zelf bij, vindt Thomas. ‘Er is ruimte voor extra diepgang. Je kunt altijd vragen stellen waarmee je dieper op de stof kunt ingaan.’
De sfeer op de Hanze is ‘compleet anders’ dan die op de RUG. Veel minder anoniem. Dat vindt Thomas prettig. ‘Klassen worden vaak opgesplitst in kleinere groepen, dus docenten kunnen je goed in de gaten houden.’ Dat vindt hij helemaal niet erg. ‘Als je het leuk vindt wat je doet, is het ook echt makkelijker om op te letten.’
Foto: een kijkje in de omgeving waar Thomas zich thuisvoelt: de Hanze Makerspace