Ga naar de inhoud

Wij eisen werkcollege

Onderwijs heb je in verschillende soorten en maten. Elke instelling kiest wat ze passend vindt voor haar studenten. Als student heb je echter maar te dealen met de keuzes van je opleiding. Gedurende mijn tijd op de Hanze was het altijd hetzelfde. Voor elk vak had je één keer per week een hoorcollege en een bijpassend werkcollege.
Op de RUG houden ze van iets meer variatie. Het wil weleens gebeuren dat je voor een vak twee werkcolleges hebt en één hoorcollege. Op zich is dat prima, veel werk, maar prima. Niet prima is als je twee hoorcolleges hebt en één werkcollege. Dat is niet altijd praktisch. Soms valt het werkcollege tussen de twee hoorcolleges in, zodat je informatie mist bij het maken van je huiswerk. Dat tweede hoorcollege smaakt dan als mosterd na de maaltijd.

Wie vindt het leuk om ten overstaande van een paar honderd anderen te zeggen dat je iets niet snapt?

Een andere optie is dat RUG-docenten je alleen hoorcolleges voorschotelen, en geen werkcollege. Zo ontnemen ze ons de mogelijkheid om vragen te stellen. Ik bedoel, wie vindt het leuk om ten overstaande van een paar honderd anderen te zeggen dat je iets niet snapt? Ik niet, ik hou dan liever m’n mond, ik wil niet voor gek staan. Je moet als student in alle rust fouten kunnen maken, zonder dat je voor een groot publiek af kunt gaan. Juist de fouten die je maakt tijdens het werkcollege zorgen ervoor dat je de stof beter snapt, waardoor je niet op je bek gaat tijdens het tentamen.

We betalen ons suf aan collegegeld, dus hebben we recht op contacturen

Afgelopen blok had ik voor Bedrijfsrecht, Theorie & Vaardigheden, verplichte werkcolleges. Mind you, je mocht er niet één missen. We kregen geen opdrachten, het was de bedoeling dat we stellingen bespraken die een paar van ons hadden voorbereid. Nou, dat heeft mijn voorkeur niet. Voor die paar studenten was het misschien leerzaam, maar voor de rest niet.
Eén van de docenten verving z’n werkcollege gewoon door een hoorcollege. Nou moet ik wel zeggen dat het voor dat onderdeel (Intellectueel-eigendomsrecht) een extra hoorcollege zeer welkom was. Toch blijf ik erbij dat studenten recht hebben op werkcolleges. Wij betalen ons suf aan collegegeld, dus wij hebben recht op contacturen. Als je toch besluit om ons te korten op contacturen, maak dan het tentamen ook iets makkelijker. Dan staan we quitte.