Ga naar de inhoud

Art & Technology (& Marie & de anderen)

Sinds het tweede semester doe ik de minor Art & Technology. Dat kwam in eerste instantie voor anderen, maar ook voor mezelf, als een verrassing. Dit voornamelijk door het technology-gedeelte: computers crashen puur en alleen omdat ik naar ze kijk. Mild uitgedrukt kun je zeggen dat technologie en Marie een niet voor de hand liggende combinatie is.
Technologie speelt in ons dagelijks leven een immens grote rol. Het heeft effect op hoe we ons gedragen, hoe we ons leven indelen, enzovoort. En dat maakte het voor mij heel interessant. En zo werd Art & Technology een uitdaging. Iets aanpakken wat buiten het uitgestippelde pad ligt. En samenwerken met studenten van verschillende studie- en kunstrichtingen.
De focus van de minor ligt op de combinatie van kunst en technologie. Maar een derde thema speelt ook een rol: duurzaamheid. Deze drie basisingrediënten waren de start van ons onderzoek en ze komen naar voren in het uiteindelijke ontwerp voor onze installatie die we presenteren in de Nacht van Kunst en Wetenschap op 24 mei.
Duurzaamheid vind ik interessant. Ik probeer bepaalde gewoontes in m’n dagelijks leven te incorporeren om zo duurzamer om te gaan met de wereld om me heen. Ik gebruik linnen tasjes in plaats van plastic, ik heb een drinkflesje en koop geen losse flesjes en ga zo maar door. Allemaal heel praktische dingen dus. Maar onder woorden brengen wat duurzaamheid nu echt is, dus zonder voorbeelden te geven of synoniemen te gebruiken, blijft moeilijk.
Gelukkig doe ik de minor niet alleen. Samen kwamen we erachter dat duurzaamheid
gaat over keuzes maken. En keuzes meer effect wanneer je het probleem gezamenlijk aanpakt, precies zoals in de minor zelf dus.
Intensief is het zeker. Ik zie m’n klasgenoten meer dan degene met wie ik een relatie heb. We hebben een interactieve installatie ontworpen, Panopticon.
De Nacht van Kunst en Wetenschap zit eraan te komen, dus onze eindsprint is ingezet. We zijn te vinden op facebook, twitter en overal eigenlijk. En hier  dus ook, althans een voorproefje.

Marie van Linschoten, derdejaars Theatervormgeving, schrijft elke week een column over leven en lijden van een student van Academie Minerva.