Ga naar de inhoud

Biervangen, mooi wark, man

Op m’n facebooktimeline kwam ineens een video van John Coffey langs, een band van machtige mannen met machtige snorren. Ik was verbaasd, want ik dacht niet dat één van mijn FB-connecties mans genoeg zou zijn om deze band te kennen, laat staan te waarderen.
Wat was het geval? De video was viral gegaan, volgens de VPRO, tenminste. Viral. Ik haat dat woord. Typisch zo’n  term voor zo’n vergrijsde internetredactie, die haar leeftijd en terugtrekkende haargrens probeert de verbergen achter hippe woorden.
Op de video is de zanger van John Coffey aan het crowdwalken. Op zich al een prestatie, maar daar houdt het verhaal nog niet op. Terwijl de zanger aan het crowdwalken is, gooit links van hem iemand een plastic beker bier naar hem toe. Wonder boven wonder blijft het bier in de beker zitten en het projectiel nadert de zanger met hoge snelheid. Dan, een seconde voordat de beker hem zal passeren, ziet de zanger vanuit zijn linkerooghoek het bier aan komen vliegen. In een ongekende reactie steekt hij zijn hand uit en vangt de beker. Vervolgens brengt hij de beker naar zijn mond, drinkt het resterende bier in één vloeiende beweging op, werpt de beker achteloos over z’n rechterschouder en een legende lijkt geboren te zijn.

Slechts één keer bezocht ik Mooi Wark op de Horecadagen: het was een slagveld

Ik geef toe: het is een prima prestatie, maar geheel onder de indruk ben ik niet, want ik ben opgegroeid in Drenthe. Coevorden om precies te zijn. In deze prachtige stad zijn traditiegetrouw twee feesten. Allereerst is er de Ganzenmarkt, wat net zo dramatisch is als het klinkt. Het andere feest staat bekend als de Horecadagen. Hoewel de naam ietwat meer uitstraalt, is het feest qua inhoud niet veel beter dan de Ganzenmarkt.
Vrijwel elk jaar worden deze Horecadagen afgesloten met de immens populaire band Mooi Wark. De band van poëtische nummers als: Liever tussen de stront dan tussen de kak, Ik ben en blief een boer,  en Bier, patat en rock ’n roll. Voor dit optreden verlaat heel Coevorden hun bijstandswoningen en gaat het spreekwoordelijke dak eraf. Een essentieel onderdeel bij het bezoeken van een concert van Mooi Wark is om zoveel mogelijk van je medebezoekers onder het bier te gooien.
Slechts één keer bezocht ik het concert. Het was een slagveld. Als een kogelregen vlogen de bekers bier door de lucht. Vrouwen schreeuwden en kinderen huilden. Het duurde dan ook niet lang voordat ik overweldigd werd door een douche van waterig festivalbier. Terwijl ik mijn ogen uitwreef zag ik om mij heen veteranen. Mannen die al meer van deze concerten hadden meegemaakt. Het vallende bier leek hen niks te doen. Met speels gemak plukten ze rondvliegende glazen uit de lucht en wierpen ze zonder noemenswaardige emotie terug naar waar ze vandaan kwamen. Gevoed door adrenaline hervond ik mijzelf. Om mij heen ploften de bekers bier neer. Ik keek op en zag een volle beker mijn richting op komen. Zonder erbij na te denken strekte ik mijn arm uit en sprong omhoog. Mijn vingertoppen omklemden de ietwat koude beker. Een paar druppels bier klotsten over de rand en vielen op mijn shirt. Daar bleef het bij: ik had mijn eerste beker bier gevangen. Met volle kracht gooide ik de beker weg. Het bier kwam als een natte windhoos over de mensen heen. Lieve VPRO, film alsjeblieft het volgende concert van Mooi Wark in Coevorden. De video zal zeker weten viral gaan.