Ga naar de inhoud

(Bijna) alle Festivals van het Noorden

Yes! De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat het festivalseizoen begint. Groningers en studenten die niet naar thuis-thuis gaan, kunnen in het Noorden prima uit hun dak.

Je kunt deze zomer gewoon op de fiets of met de bus naar een tof festival. Zin an! De prijzen die hieronder staan, zijn voor alle dagen. Wil je weten hoeveel een dagkaart kost, dan moet je zelf even op onderzoek uit.

Graspop-Festival-Vol-Gras-Zitmaaierrace

Graspop
Misschien heb je helemaal geen zin in al dat hippe gedoe. Al die jonge mensen die staan te housen op techno. Niks voor jou. Bovendien heb je wel wat beters te doen deze zomer. Zoals je tuin omploegen voordat het werk en de avondopleiding in september weer begint. Toch knaagt er iets. Ergens diep van binnen schreeuwt de tiener in je om een feestje.
Nou, dan ga je toch lekker naar Baflo! Want daar vindt ook dit jaar weer Graspop plaats. Whuuuut?! Ja, echt. In Baflo vind je spetterende optredens van Barry Hay (die leeft nog ja), St. Tropez en Stef Ekkel. Vet mooi. En met Qmusic’s foute uurtje kan jouw dag helemaal niet meer stuk. Wat een feest. Rond 01:00 is het weer afgelopen en kun je snel terug naar huis om de geraniums water te geven.

Wanneer: 10 juni
Waar: Baflo
Prijs: € 20,-
Muziek: pop/rock

welcomevillage

Welcome to the Village
Leuk dat je drie dagen lang helemaal naar de tering gaat, maar voor het milieu is dat natuurlijk minder plezant. Mocht jij je daar als bewuste millennial nou ook altijd druk om maken, dan is Welcome To The Village echt iets voor jou.
WTTV is officieel het innovatiefste festival van Nederland. Denk aan hamburgers waarvan het vlees van biologische boeren uit de omgeving komt. Denk aan een energie-neutraal podium. Denk aan kunstenaars, wetenschappers en andere slimmeriken die op het festival de ruimte krijgen om te experimenteren. Want het uiteindelijke doel van het evenement is om het afvalvrij te maken. Nobel, hoor.
Los van de ideologie heeft WTTV een prachtige locatie (de Groene Ster), een relaxte sfeer, heerlijk eten en een ijzersterke line-up met lokale, nationale-en internationale namen. Zo treden Willie Darktrousers, Blaudzun en Franz Ferdinand op, om maar een paar te noemen. Je begrijpt dat we fan zijn.

Wanneer: 21-24 juni
Waar: Leeuwarden
Prijs: € 105,-
Muziek: pop

madnes

MadNes
Drie dagen teren op bier en friet, bier en hamburgers en bier en pils is natuurlijk funest voor je goed afgetrainde zomerlichaam. Bij thuiskomst zou je gelijk door kunnen gaan naar de ACLO, maar daar heb je meestal niet heel veel zin in met een eindeloze kater. MadNes is daarom perfect voor de sportieve festivalbezoeker.
Dit festival op Ameland staat helemaal in het teken van skaten en surfen. Mocht je nou niet heel handig met planken zijn, kun je als nog je calorietientjes verbranden tijdens het dansen. Stilstaan en naar ska luisteren, blijkt namelijk een onmogelijke combinatie te zijn.

Wanneer: 7-9 juli
Waar: Ameland
Prijs: € 119,50
Muziek: Ska

festivalderaa

FestiValderAa
Als je echt keihard gestudeerd hebt het afgelopen jaar, heb je misschien helemaal geen zin om keihard te feesten, maar wil je gewoon keihard tot rust komen. Dat kan bij FestiValderAa. Hier staan namelijk cultuur en natuur centraal. Dit evenement wordt georganiseerd in het Nationaal Park Drentsche Aa. Je raad het al: dit is een prachtig natuurgebied in Drenthe.
Lekker drie dagen lang back to basics, kunst en muziek ontdekken en genieten van de natuur. Je kunt er zelfs fietsen huren om tijdens het festival fietstochten te maken. Als de muziek je niet aanstaat ga je gewoon lekker fietsen. Weer eens wat anders.

Wanneer: 7-9 juli
Waar: Schipborg
Prijs: € 27,50

hongerige wolf

Hongerige Wolf
Dat een festival meer kan zijn dan in drie dagen tijd zo snel en hard mogelijk naar de klote gaan, bewijst Hongerige Wolf. Sowieso is dit het festival met de mooiste naam, die ze ontleden aan het dorp waar het evenement gehouden wordt: Hongerige Wolf. Dus. Vet tof.
Het festival richt zich op muziek, theater en kunst. Grote, bekende namen hoef je er niet te verwachten. Het festival is namelijk een broedplaats voor onbekend talent en het biedt een podium voor nieuw werk. Concerten worden gegeven op een schapenveld. De theatervoorstellingen vinden in schuren plaats en dansen doe je in de polder. Zo kom je nog eens ergens.

Wanneer: 14-16 juli
Waar: Hongerige Wolf
Prijs: € 80,-
Muziek: pop

vogelpop

Vogelpop
De kans is groot dat jij en je vrienden nog nooit van Vogelpop gehoord hebben. Logisch wel, want voor Vogelpop moet je naar Ansen (Drenthe) en dat is misschien wel een eindje fietsen. Maar het Drentse landschap kan best mooi zijn, dus zo erg is dat nou ook weer niet.
Vogelpop heeft misschien niet het mooiste podium, de grootste bands of de meest fantastische deco (het is heus wel mooi, daar niet van), maar de sfeer is ongekend gezellig. Twee dagen lang muziek luisteren, skaten, bier drinken en jonko’s roken op een weiland in Ansen is veel ultiemer dan je denkt. Doe eens gek, kies voor de underdog op dit lijstje.

Wanneer: 21-22 juli
Waar: Ansen
Prijs: € 25,-
Muziek: pop

Into-The-Grave-2017-605x215

Into the grave 
Hoewel alle festivals in dit lijstje hun eigen ervaringen met zich meebrengen, zijn er overeenkomsten: vrolijke kleurtjes, lachende mensjes en stralende zonnetjes. Mocht jij daar nou net helemaal niks mee ophebben, dan is Into the Grave wellicht iets voor jou.
De hele dag doom, metal, duisternis en kastelen. Met klinkende namen als Pro-Pain, Overkill en Arch Enemy kan de pret niet op. Daarnaast kampeer je gezellig naast het terrein dat vroeger de stadsbegraafplaats van Leeuwarden was. Het festival zelf vindt plaats in de binnenstad. Dus geen modder en rotzooi en alles op één podium. Lekker praktisch!

Wanneer: 11 augustus
Waar: Leeuwarden
Prijs: € 45,-
Muziek: hard en harder

paradigm

Paradigm
Ben je gek op zonnebrillen, techno, house, dansen en heel veel water drinken? Dan ga je naar Paradigm Festival. Want dat is vier dagen hard gaan op de hipste, dikste en sickste house- en techno- dj’s van dit moment. Bijkomen doe je in de chill-out. Beetje mediteren, reiki-behandelingen ontvangen en yogalesjes volgen. Lekker man.
Iedereen die in Groningen studeert weet dat Paradigm de vetste feestlocatie van de stad heeft. Dus reken er maar op dat er tijdens het festival extra groot en mooi wordt uitgepakt.

Wanneer: 11-14 augustus
Waar: Suikerunieterrein Groningen
Prijs: € 70,-
Muziek: house/techno

 

psyfi

Psy-Fi
Als je van goa houdt, moét je naar Psy-Fi. Houd je nou meer van trance? No worries, want goa is tegenwoordig psy-trance. Als je daar ook niet van houdt, dan is dit waarschijnlijk niks voor jou. Laten we dat voorop stellen.
Toch verdient dit festival een eervolle plek in dit lijstje. Zo was Psy-Fi ooit het enige festival ter wereld waar je legaal paddo’s kon kopen. Daarnaast is de aankleding van dit spacende feestje ook het vermelden waard. Fucking veel lichtjes, kleurtjes en fluorescerende patroontjes maken de Groene Ster nog magischer dan ze al is. Je hebt die paddo’s dus eigenlijk helemaal niet nodig.

Wanneer: 16 – 20 augustus
Waar: Leeuwarden
Prijs: € 140,-
Muziek: goa en omstreken

 

logo-noorderzon-2017

Noorderzon
Natuurlijk kan Noorderzon niet ontbreken in ons festivaloverzicht. Tien dagen is het gras van het Noorderplantsoen het toneel voor theater. En muziek. En kunst natuurlijk. Als je er als (import) Groninger niet naar toe gaat, hoor je er niet bij. Aan eerstejaars is het moeilijk uit te leggen wat Noorderzon nou zo speciaal maakt.
Het festival is elke dag rond 00:00 uur afgelopen en er treden meestal niet hele boeiende bands op (vind ik dan, hè, de schrijver van dit mooie stukje). Maar daar gaat het niet om. Het gaat om het samen zijn, om de lichtjes, de sfeer, het eten, de vriendschap en de magie.
Klinkt zweverig? Ervaar het zelf en na de eerste keer praat je met ons mee. Je wil dat het nooit meer stopt. O ja, nog één ding. Op kunst- en theatergebied is dit evenement koploper in Noord-Europa.

Wanneer: 17-27 augustus
Waar: Groningen

kadepop

Kadepop
Sommige mensen moeten werken voor hun geld. Ja echt. Deze studenten hebben de hele zomervakantie geen tijd om in drie dagen honderden euro’s uit te geven aan iets waar ze minimaal de helft niet van kunnen onthouden.
Studeren is duur sinds alles een lening geworden is. En niet iedereen is gezegend met een papa en mama die de kamerhuur betalen. Daarom is het heel verstandig om deze zomer zelf voor een buffertje te zorgen. Respect. Toch ben je dan natuurlijk wel een beetje saai en is het zonde van je jonge jaren.
Maar niet getreurd, harde werker! Op de valreep van de zomer en vlak voordat je weer naar school moet, kun je je uitleven tijdens Kadepop. Gewoon lekker in Grunn, op het Suikerunieterrein. Wat trouwens een hele brute locatie is.
Kortom: geen reiskosten en moeilijk dure tickets, maar wel populaire artiesten en een echte festivalsfeer. Dat heb jij wel verdiend!

Wanneer: 23 september
Waar: Groningen
Prijs: € 32,50
Muziek: pop