Ga naar de inhoud

Blotevoeten-business in Bangkok

Onlangs was ik voor Bureau Buitenlandstages in Bangkok. Een hele belevenis om daar zaken te doen. In Azië gebeurt het immers? Maar Azië staat er ook om bekend dat je er goed rekening moet houden met lokale gewoontes.
Ik bezocht er de MAD Virtual Reality Studio. Directeur Alan Archapiraj haalde me bij het hotel op met zijn Mercedes. Hij groeide op in de VS en spreekt vloeiend Engels, geen doorsnee Thai. Momenteel begeleidt hij twee stagiairs: Max Breukel en Maneenuch (‘Eve’) Tangsamritkul. Max en Eve leerden elkaar kennen op de Hanzehogeschool waar ze de opleiding Communication & Multimedia Design volgen. Ze kozen Game Design & Development (GDD), een richting waarvoor wij graag stageplaatsen zoeken. En in Thailand is de game industry behoorlijk in opkomst.

Toen hij z’n schoenen uitdeed, zag iedereen de grote gaten in z’n sokken (mijn moeder noemde dat ‘knollen’)

Bij binnenkomst van het kantoor — twee trappen omhoog — moest ik niet alleen mijn schoenen uittrekken, maar ook mijn sokken. Gelukkig waren mijn sokken in orde en mijn voeten schoon. Ik ben hier op gespitst sinds het bezoek dat de vroegere Wereldbank-president Paul Wolfowitz in 2007 bracht aan een moskee in Turkije. Hij bleek bij beide grote tenen gaten in zijn sokken te hebben (mijn moeder noemde dat vroeger ‘knollen’). Wolfowitz werd gehoond: met een jaarsalaris van drie ton in dollars zo’n blunder begaan in Turkije, de grootste sokkenexporteur ter wereld.

Ik wilde nog wel even met het management op de foto, vanwege die blote voeten, natuurlijk

Na het bezoek zouden Max, Eve en ik onze besprekingen voortzetten in een restaurant. Maar ik wilde natuurlijk eerst even op de foto met het management en de twee studenten. Vooral vanwege die blote voeten, natuurlijk. Eén van de medewerkers van de studio nam de foto. Ik checkte het resultaat. Helaas: de voeten stonden er niet op! Was dit met opzet? Of was dit de bekende fout die amateurfotografen maken: niet nagedacht over de compositie en de voeten vergeten? Ik heb het er maar bij gelaten, want m’n kritiek moest natuurlijk niet verkeerd worden opgevat. Ik was per slot van rekening in Azië.

Marius Bremmer
Bureau Buitenlandstages, Hanzehogeschool Groningen

bremmer in bangkok

Dé foto. Max staat links, Eve draagt nummer 58, het management van MAD draagt ronde brillen, net als Marius van Bureau Buitenlandstages (helemaal rechts).